Antena Meniu Search
x

POVESTE INCREDIBILĂ. Poliţist de LEGENDĂ al frontierei româneşti, spaima traficanţilor de ţigări. Când îl văd, se predau de bunăvoie!

Sid este un câine din rasa Ciobănesc Belgian Malinois care şi-a creat renumele de "spaima traficanţilor de ţigări", după ce de-a lungul timpului a ajutat la prinderea unui număr impresionant de traficanţi şi a unei cantităţi la fel de impresionante de ţigări de contrabandă.

Sid este un câine din rasa Ciobănesc Belgian Malinois care şi-a creat renumele de "spaima traficanţilor de ţigări", după ce de-a lungul timpului a ajutat la prinderea unui număr impresionant de traficanţi şi a unei cantităţi la fel de impresionante de ţigări de contrabandă.

Considerat unul dintre cei mai devotați și performanți câini ai Vămii Române, cifrele activităţii lui Sid sunt grăitoare:

– 902.816 fire țigarete confiscate și 415.336 abandonate; 

– 20 auto confiscate; 

Pe acelaşi subiect

– 175 PVSC-uri și 12 sesizãri penale; 

– amenzi aplicate în valoare de 821.566 lei; 

– 3.948 controale efectuate la toate tipurile de mijloace de transport. 

Aceste cifre sunt valabile pentru perioada 2009 - iunie 2017, când Sid a lucrat, sub îndrumarea inspectorului vamal Florin Moţăţăianu, la vama din Porțile de Fier 1 şi la alte trei misiuni: Siret, Moravița și București. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acum, ANAF anunţă că Sid îşi va încheia activitatea, ajungând la vârsta pensionãrii.  

"Îl felicitãm pe SID pentru seriozitatea, profesionalismul și pasiunea cu care s-apus în slujba VÃMII și a ROMÂNIEI  !!!!", se arată într-un comunicat al ANAF.

Cariera lui Sid

După un an de specializare în Franţa, Sid şi-a început activitatea în cel mai important punct vamal din Mehedinţi în anul 2009, alături de Florin Moţăţăianu.

Sid şi-a câştigat renumele în timpul activităţii sale la Porţile de Fier I, unde câinele a fost incontestabil vedeta punctului vamal. "Este un instrument de temut, pentru că a găsit cam tot ceea ce ei au putut imagina ca şi modalităţi de ascundere. Le este teamă de un control cu câinele. În afară de cei care se ocupă cu traficul de ţigări, restul cetăţenilor care trec prin punct îl iubesc, este un câine obişnuit să lucreze cu oamenii, este afectuos“, a declarat Florin Moţăţăianu într-un interviu pentru adevărul.ro.

Câinele este renumit pentru rapiditatea cu care acţionează, el reuşind să descopere tutunul acolo unde aparate performante eşuează. Sid are nevoie de numai cinci minute pentru a da un diagnostic clar asupra unui vehicul: are sau nu are ceva ascuns.

"Un control cu un câine la o maşină mică durează maximum cinci minute. În aceste minute, el ne spune dacă în acea maşină există ceva ascuns. În mod normal, dacă am utiliza aparatura din dotare, timpul de control ar fi mult mai îndelungat, hai să zicem 30 de minute, poate chiar o oră pentru a verifica cu aparatul tot ceea ce câinele verifică cu nasul în cinci minute. Sid reprezintă un mare avantaj, pentru că volumul autovehiculelor pe care trebuie să le verificăm este destul de mare“, mai spune vameşul.

Chiar dacă pare uşor pentru un câine să facă asta, efortul depus de acesta este unul uriaş. Se apreciază că efortul pe care îl face un câine la un control este echivalentul efortului pe care îl face un om la un meci de fotbal. Faptul că miroase şi analizează în acelaşi timp toate mirosurile pe care le întâlneşte este un mare efort fizic şi psihic pentru câine. De exemplu, într-o singură tură, Sid poate verifica circa 20 de autovehicule.

"Avem situaţii când persoane pe care noi le suspectăm că se ocupă cu traficul de ţigări renunţă să mai călătorească atunci când văd că Sid este la lucru. De multe ori fac controale cu câinele pe pistă, la coloana de maşini, pentru a face o eventuală selecţie, poate câinele simte ceva şi atunci maşina respectivă o selectăm pentru un control amănunţit. În acelaşi timp, supraveghez şi turiştii şi încerc să observ anumite reacţii“, povesteşte vameşul de la Porţile de Fier I.

Sid, la vârsta pensionării

După o activitate de aproape opt ani, din cei nouă pe care îi are, Sid a ajuns la vârsta pensionării.

Mai exact, peste doar două luni, Sid îşi va încheia activitatea şi, cel mai probabil, va rămâne în familia Moţăţăianu, acolo unde ocupă deja un loc special.

Ce mai puteţi citi pe OBSERVATOR.TV:

Sorin Grindeanu, PRIMA REACŢIE după desemnarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier!​

Băsescu se ia de faţa lui Mihai Tudose: "Când o vezi, îţi vine să o acoperi!"

AVERTISMENT de la meteorologi! Acest FENOMEN se va produce zilnic, în următoarele DOUĂ SĂPTĂMÂNI 

CRIMĂ ABOMINABILĂ în Timiş! Un bărbat şi-a CĂSĂPIT fosta iubită, în urmă cu puţin timp. "A lovit-o cu TOPORUL direct în cap şi i-a spus că aşa-i trebuie!"

MĂCEL comis de o ROMÂNCĂ, în Italia! Femeia şi-a ÎNJUNGHIAT soţul cu 12 LOVITURI DE CUŢIT, apoi i-a tăiat ORGANELE GENITALE

22 de MORŢI şi DISPĂRUŢI, după ce o navă cu peste 170 de oameni la bord s-a SCUFUNDAT într-un lac de acumulare! Momentul tragediei a fost filmat

Informaţii de ULTIMĂ ORĂ în cazul adolescentei de 14 ani din Ploieşti, LOVITĂ CU BESTIALITATE şi umilită de alte două colege (VIDEO)​

IMAGINI HALUCINANTE în trafic! Familie cu copil mic, ŞICANATĂ mai mulţi kilometri de şoferul unei dube. La un moment, din autoutilitară coboară cinci gealaţi... (VIDEO)​

REGLARE DE CONTURI în Constaţa! Un bolid de peste 130.000 de euro, FĂCUT SCRUM în toiul nopţii. Cine se află în spatele ATACULUI MAFIOT

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » POVESTE INCREDIBILĂ. Poliţist de LEGENDĂ al frontierei româneşti, spaima traficanţilor de ţigări. Când îl văd, se predau de bunăvoie!