Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! In vizita la Fefeleaga

Marii scriitori au o chemare divina pentru a recrea lumi intregi pe foaie! In copilarie, am calatorit cu totii in Humulestiul lui Nica, am zabovit la Hanul Ancutei si am cautat Enigma Otiliei. Aceste lumi au existat si in realitate. Ba chiar le putem vedea si astazi

Vezi și

O astfel de lume este cea desenata de Ion Agarbiceanu in nuvela "Fefeleaga". Daca nu va amintiti, este povestea femeii cu acelasi nume care s-a luat la tranta cu soarta ei blestemata. Sa fi fost undeva in trecut, intre razboaie. Cat era ziua de lunga, in satul Bucium, o batrana tara dupa ea un cal si mai batran. Pe femeie o chema Fica, dar tot satul ii spunea Fefeleaga.

Nea Simion nu vorbeste din carti. N-a citit nuvela lui Ion Agarbiceanu, dar a cunoscut-o pe adevarata Fefeleaga. "Parca o vad chiar acum in fata ochilor. Era asa, foarte-foarte, zbiera, vorbea foarte tare", a spus barbatul. Atat de tare incat speria toti copiii din sat. Si nu exista zi sa nu treaca pe ulita. Ea si calul ei, Bator. Singurul ei coleg de munca. Poate ca povestea vietii ei ar fi murit odata cu ea, daca Ion Agarbiceanu nu ar fi facut-o celebra in nuvela sa. Cititorii si-au creat in imaginatie lumea ei. O lume in care putem ajunge foarte usor.

"Asta-i casa in care a locuit Fefeleaga cu fiica-sa si cu ginerele ei. Aici a adus calul cand s-a mutat cu fiica-sa, l-a adus pe Bator, a adus tot ce a avut", a dezvaluit stranepotul Fefeleagai. O casa valoroasa cat un muzeu. "Stiu ca in casa asta a locuit Fefeleaga si ca e stra-strabunica mea", a spus Ana Maria Iulia David. "Aici sunt cateva lucruri care au apartinut Fefelegei, corfile care erau pe cal se legau cu cureaua de piele, care era legata de saua originala, cu balega, cum a ramas. Cu astea ducea ea minereul de aur", a mai spus stranepotul.

Fefeleaga a ramas vaduva de tanara si si-a crescut copiii cum a putut. Insa parea lovita de un blestem. "A fost o femeie necajita, saraca. Au murit copiii cate unul, cate unul", a amintit Simion Narita. "Acum, poate, asa a dat Dumnezeu. Si ea si-a crescut copiii singura, fiica-sa a murit si eu am crescut fata tot cam singur, probabil asta e destinul familiei noastre", a grait Gheorghe David, stranepotul acesteia.

E un destin despre care oamenii vor afla si peste veacuri. Pana cand oamenii vor uita sa mai citeasca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! In vizita la Fefeleaga