Antena Meniu Search
x

Video Istoria milenară a satului Brezovia, înălţat pe ruinele unui fost castru roman. În pivniţa de murături a bunicii Graţiana se afla odinioară tezaurul legiunii

Stă într-o casă veche de 200 de ani, dar cu o pivniţă construită acum aproape două milenii. Este vorba despre o femeie din Caraş Severin a cărei casă a fost ridicată pe ruinele unui vechi castru roman. Invidiată de arheologi, aceasta este mândră tare de pivniţa ei milenară. Spune că murăturile stau foarte bine acolo.

de Redactia Observator

la 29.10.2021, 08:13

Vezi și

Bunica Graţiana nu a putut spune niciodată că s-a mutat la casă nouă. Locuieşte într-o casă veche de 200 de ani. Vorbim de ziduri, nu şi de temelie şi pivniţă. Acestea au fost construite acum aproape două milenii, când romanii au colonizat aceste meleaguri. "Nu ştiu ce a fost în urmă cu atâţia ani, ce au făcut dacii aici, romanii. Noi ne ţinem cartofii, murăturile, flori", povesteşte bunica Graţiana.

Satul Berzovia, construit pe un fost castru roman

Tot satul Berzovia, de lângă Reşiţa, a fost construit pe un fost castru roman. Oamenii au văzut că temeliile vechilor ruine sunt trainice şi, peste ele, s-au putut înălţa case noi. Acum, vechile încăperi romane asigură răcoarea necesară pentru alimentele puse la păstrat.

"Timpul schimbă mult destinaţia pe care au avut-o unele clădiri", explică Flaviu Boru, arheolog. "Gândindu-ne că acum 2000 de ani comandantul din Pretoriu ţinea la subsolul clădirii tezaurul legiunii, acum tezaurul nostru se rezumă la produsele pe care ni le dă cu atâta dărnicie pământul pe care îl lucrează oamenii din greu".

Pe acelaşi subiect

"E o mare mândrie să ai 2000 de ani de istorie"

Oamenii din Berzovia ştiu că nu exista loc pe care să calci unde nu se ascunde o părticică de istorie. "E o mare mândrie să ai 2000 de ani de istorie. Şi într-adevăr, acolo casa aia are o istorie, e monument istoric declarat de către Timişoara. Sunt berzovean, sunt mândru, domnule, că sunt de acolo, sunt 2000 de ani de istorie", spune fostul primar al Berzoviei, Aurel Luca.

Castrul roman pe care a fost ridicată Berzovia a fost construit în anul 119. A servit drept garnizoană pentru două legiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Istoria milenară a satului Brezovia, înălţat pe ruinele unui fost castru roman. În pivniţa de murături a bunicii Graţiana se afla odinioară tezaurul legiunii