Meniu
Search
x

Video Şcoala începe cu stângul: Profesorii şi elevii se tem să vină la ore. Se caută soluţii de ultimă oră

Şcoala începe cu stângul şi riscă să meargă mult timp într-un picior. Sunt părinţi care nu vor să-şi lase copiii la şcoală. Şi profesori care se tem să vină la ore nevaccinaţi. Ce face Ministerul Educaţiei? Schimbă din nou programa şi structura anului şcolar.

De Denisa Morariu-Tamaş la 06.02.2021, 20:06
Vezi și
  • Şcoala începe cu stânga, profesorii şi elevii se tem să vină la ore
  • Se caută soluţii de ultimă oră
  • Materia din anii terminali, tăiată după ureche

Elevii sunt încă în vacanţă, profesorii nu. În acest weekend trebuie să stabilească tot ce se va întâmpla de luni încolo, mai ales că mulţi dascăli au scutiri medicale sau pur şi simplu nu vor veni la ore.

„Elevii vor avea orele scoase din orarul obişnuit şi le vor face seara online cu colegii noştri care sunt acasă. Dacă profesorii care fac online sunt de matematică şi de română? Noi avem un astfel de caz. Să vină să facă muzică, desen, sport, cu prezenţă fizică la şcoală şi să facă matematică şi română online? Nu. Deja sunt foarte supăraţi”, a declarat un profesor de matematică.

Se caută soluţii

O soluţie ar fi ca, în timp ce profesorul predă de acasă, elevii să fie supravegheaţi în clasă de un suplinitor. E însă prea târziu să mai găsească cineva persoane disponibile.

„Ce facem cu elevii care au certificate medicale? Nu vor face ore. Li s a spus directorilor de şcoli să facem ore asincron. Adică facem cu elevii de la clasa şi, după ore, cu elevii de acasă”, mai spune profesorul de matematică.

Oricât de importantă e prezenţa fizică în clase, directorii şcolilor se plâng că indicaţiile au fost date prea târziu şi toate deciziile au fost lăsate în seama lor.

Marian Staş, expert în educaţie: „Prin natura sa, educaţia online e o educaţie cu pierderi mai mari decât educaţia în spaţiul fizic. Au probat lunile astea că de multe ori ne-am comportat furându-be singuri căciula. Fie am rămas repetenţi de-a binelea, fie suntem la limita repetenţiei, fie suntem în corigenţă cu subiect şi predicat”.

Ca prin minune, ieri au apărut şi noile programe pentru Evaluarea Naţională şi Bac.

„Am semnat ordinul de ministru pentru adapatarea la realităţi a programei de examene naţionale ţinand cont de anul scolar 2020 – 2021”, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Tăieri de materie, după ureche

Elevii din anii terminali susţin că tăierile din materie s-au făcut... după ureche.

„Anul ăsta s-au făcut nişte tăieri mai mult arbitrare, adică fără a ţine cont de fapt de conţinuturile care formează competenţele elevilor. La română la fel au fost scoşi cinci autori canonici dintre cei care culmea erau cei mai actuali, cei mai plăcut de învăţat pentru elevi, Nichita Stănescu, Marin Sorescu”, spune Rareş, un elev.

Părinţii, unii dintre ei profesori, spun că s-a tăiat prea puţin.

„Într-un procent major s-a lăsat materia din semestrul al doilea. Spun unele dintre profesoare că e nevoie să predea în continuare şi nu pot să pregătească pentru Evaluările Naţionale şi pentru Bacalaureat”.

Încep simulările peste două săptămâni

Pe elevii de a 8-a şi a 12-a îi aşteaptă şi simulări peste două săptămâni.

Ministrul Educaţiei: „Simulările sunt mai importante în acest an mai mult decât oricând. Pentru a putea să avem o imagine reală asupra a ceea ce au putut să asimileze elevii, nu asupra a ceea ce au predat profesorii”.

Planul Ministerului Educaţiei pentru recuperarea materiei este scump, dar controversat. „Am pus la dispoziţie 240 milioane de lei doar în această etapă pentru programul de ore remediale”.

„Riscam din nou să creştem artificial numărul de elevi care vor participa la aceste ore doar de dragul de a primi câteva mii de lei în plus în bugetul şcolii”, mai spune elevul.

Anul şcolar viitor, cu o nouă structură

Anul şcolar viitor va veni cu o nouă structură şi o nouă programă. Semestrul întâi se va încheia înaintea sărbatorilor de iarnă şi va avea doar 14 săptamâni, cu şase mai puţin ca semestrul al doilea.

„Va fi iar în semestrul întâi o fugă după note. Nu ai timp să şi predai, să aprofundezi, să şi evaluezi în mod real, aşa cum ar trebui să fie făcut”, mai spune Rareş

Ministerul Educaţiei urmează să modifice şi programa, pentru a se potrivi cu noile durate ale semestrelor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Şcoala începe cu stângul: Profesorii şi elevii se tem să vină la ore. Se caută soluţii de ultimă oră