Antena Meniu Search
x

La 17 ani, un elev din România o ATACĂ DUR pe Ecaterina Andronescu: “Acest amendament este și mai IPOCRIT având în vedere că vine de la dumneaei”

La 17 ani, Alexandru Manda este elev în clasa a XI-a într-un liceu din Constanța. Ultima dată când a învățat într-o școală al cărui director a fost numit prin concurs a fost în primele clase primare.

“Intruziunea politică în sistemul de învățământ deja se simte ca o normalitate. Eu am intrat în școală în 2006. Generația mea nu a prins manageri profesioniști, a prins numai directori numiți politic”, spune tânărul care este astăzi președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Împreună cu Consiliul Național al Elevilor și cu Consiliul Național al Tineretului, aceasta se opune amendamentului introdus de Ecaterina Andronescu, care ar putea duce la amânarea concursurilor de directori de școli până în anul 2017. Inițiativa, spun elevii, nu este decât o altă lovitură dură dată educației din România.

Faptul că directorii sunt numiți politic îi face să nu se mai bată, așa cum ar trebui, cu autoritățile pentru binele școlilor lor, spune Alexandru Manda. „Este o dorință de menținere a statu-quo-ului, care ne dă niște directori numiți prin delegare la fiecare sfârșit de august de către inspectorul școlar general, fără niciun criteriu obiectiv. Avem directorul numit în fiecare an de inspectorul general, pe listă de la partid. În 90% din cazuri este un director agreat de autoritățile locale, care se află în grațiile primarului, ale majorității de consilieri locali. Și acest director, pentru că știe că nu e numit pe o perioadă de patru ani, nu își respectă întru totul obligația de a se asigura că bugetul unității de învățământ este făcut real, pe costurile reale, astfel încât să ceară suma reală de care are nevoie unitatea de învățământ pentru supraviețuire. Nu cere bani de la bugetul local și se ajunge să ceară mai mulți bani de la elevi pentru fondul școlii și fondul clasei”.

Tânărul amintește că, din 2008 până acum, Ecaterina Andronescu a fost în două rânduri ministru al educației. „A avut două ministeriate în care putea organiza concursurile. Dacă considera că nu e bună prevederea din lege privind concursurile pentru directori putea să o schimbe, având la dispoziție mijlocele democratice. Acest amendament este și mai ipocrit având în vedere că vine de la dumneaei”, crede Alexandru Manda.

Liceeanul spune că, în școlile românești, elevilor nu le este respectat dreptul la educație de calitate și gratuită. „Educația de calitate face diferența. Și apoi, degeaba avem dreptul la educație, dacă nu putem asigura condiții echitabile pentru toți elevii”, spune Alexandru Manda.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța se pregătește să ajungă avocat. „Noi, ca organizație, avem o mare experiență în a forța prin legi autoritățile să își îndeplinească obligațiile. Am făcut o plângere penală pe numele primarului Radu Mazăre și, în urma acelei plângeri, a acceptat în final să acorde reducerea la transport local pentru elevi. Am dat în judecată Consiliul Județean Constanța și i-am obligat să acorde burse pentru elevi, obligație pe care o încălcau. Avem o decizie definitivă a Curții de Apel Constanța în care am învins în instanță ministerul Educației și i-am obligat să acorde manuale pentru elevii de a XI-a și a XII-a”.

Ecaterina Andronescu a introdus în Comisia de Învățământ din Senat un amendament prin care concursurile pentru directorii de școli se amână până în 2017. Proiectul de lege în care apare noul amendament și care a trecut de Camera Deputaților nu are însă nicio legătură cu managementul școlilor, acesta referindu-se la orientarea profesională a elevilor.

sursa: republica.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » La 17 ani, un elev din România o ATACĂ DUR pe Ecaterina Andronescu: “Acest amendament este și mai IPOCRIT având în vedere că vine de la dumneaei”