Antena Meniu Search
x

La 60 de kilometri deasupra Mureşului

O echipă de cercetători din Târgu Mureş a urcat 60 de km cu balonul stratosferic. Încărcat cu un gps, o cameră video şi o serie de dispozitive de înregistrare a atmosferei, balonul cu heliu s-a avântat în miezul norilor.

Vezi și

O echipă de cercetători din Târgu Mureş a urcat 60 de km cu balonul stratosferic. Încărcat cu un gps, o cameră video şi o serie de dispozitive de înregistrare a atmosferei, balonul cu heliu s-a avântat în miezul norilor 

A ajuns chiar mai sus de nori. La 6000 de metri altitudine, balonul stratosferic s-a lăsat purtat de curenţii de aer până pe tărâmul avioanelor. Dar nicio clipă nu a fost scăpat din vedere. Purta o încărcătură preţioasă.

GPSul transmite date în sistem. Acel semnal poate fi pe urmă văzut în internet, deci efectiv traseul balonului poate fi vizualizat pe internet.

Balonul umplut cu heliu le va oferi cercetătorilor din Târgu Mureş informaţii de "la faţa locului". De exemplu, cât de grav a fost afectat stratul de ozon de poluarea din zona Ardealului sau cum se nasc tornadele în ţara noastră.

Cândva se foloseau pentru scopuri meteorologice, acum pentru studiul atmosferei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » La 60 de kilometri deasupra Mureşului