Antena Meniu Search
x

Lămâile, un produs de lux pentru români

Lămâile au devenit un produs de lux pentru români. Preţul lor s-a triplat în ultimele săptămâni, iar acum kilogramul costă în pieţe mai mult decât unul de carne de pui.

Vezi și

Lămâile au devenit un produs de lux pentru români. Preţul lor s-a triplat în ultimele săptămâni, iar acum kilogramul costă în pieţe mai mult decât unul de carne de pui.

De vină ar fi producţia mică înregistrată în Argentina, cel mai mare exportator din lume. Iar comercianţii nu lasă deloc la preţ. Din depozit până pe tarabă preţul lămâilor aproape se dublează.

Acesta este preţul cu care importatorii de citrice îşi vând marfa în depozitele de fructe şi legume. În timp ce preţul unui kilogram de portocale rămâne constant, cel al lămâilor creşte de la o săptămână la alta. În angro, cine vrea să cumpere baxuri de lămâi trebuie să plătească între 12 şi 14 lei pe kilogram. În urmă cu o lună, preţurile erau la jumătate.

Fructele de lux ar fi trebuit importante, în această perioadă, din Argentina. Producţia a fost însă slabă din cauza vremii. Abia peste o lună vor apărea cele din Spania şi Turcia. Chiar şi aşa, unii comercianţi din pieţe şi-au pus şi ei un adaos comercial consistent. Un kilogram de lămâi ajunge şi la 22 de lei kilogramul.

Şituaţia nu este mai bună nici în marile magazine. În hipermarket, lămâile din Spania se vând cu 20 de lei kilogramul. Citricele aduse din Argentina sunt cu 5 lei mai ieftine. Clienţii cumpără lămâi la bucată.

Deja, un kilogram de lămâi costă în magazine mai mult decât unul de carne de pui. INTRA CARTON PRETURI CARNE Iar comercianţii atrag atenţia că preţul lămâilor ar putea să crească şi mai mult în următoarea perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lămâile, un produs de lux pentru români