Antena Meniu Search
x

Lapte otravit, fructe si legume contaminate si peste cu paraziti, pe piata romaneasca

Lapte cu otrava in Romania. Peste 10 mii de litri de lapte au fost retrasi de pe piata. O toxina care produce boli hepatice grave era in lapte. Autoritatile nu stiu daca laptele otravit a ajuns sau nu in casele romanilor.

Vezi și
13 mii de litri de lapte contaminat cu aflatoxina au depistati de inspectorii sanitar-veterinari intr-o ferma din Romania. Toata cantitatea testata a fost sechestrata de autoritati si nu a ajuns inca in piata. Ferma, insa, produce 9 mii de litri de lapte pe zi. Iar autoritatile nu exclud posibilitatea ca laptele toxic sa fi ajuns deja la consumatori.

 “Este greu de spus acum daca a baut cineva acel lapte. Ce facea mai departe comerciantul cu laptele, nu pot sa va spun. Intr-o forma sau alta intra in consumul uman”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

O alta cantitate de lapte toxic a fost gasita la un comerciant care importa produsul din Ungaria. Neregula a fost depistata chiar la un control facut de comerciant.

In fiecare an, peste 40.000 de tone de lapte unguresc materie prima ajung in Romania.

Aflatoxina este produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, este dezvoltat odata cu mucegaiul si apare acolo unde furajul este depozitat in conditii de umiditate ridicata. Din furaje, aflatoxina ajunge direct in lapte. Specialistii spun ca este o toxina cancerigena, extrem de periculoasa pentru ficat, imposibil de detectat fara analize amanuntite.

In urma alertei date de autoritatile sanitar-veterinare, primarul sectorului 2 al Capitalei a decis sa opreasca furnizarea laptelui pentru prescolari si elevi. Un roman bea anual, in medie, sub 13 litri de lapte, adica o jumatate de pahar pe zi.

Dimineata, o parte din romani beau un pahar cu lapte. Un gest care inseamna un pas spre sanatate. Atentie, insa, nu stim deocamdata ce bem. E posibil care laptele cu toxina sa fii ajuns deja pe mesele noastre. Procesul de fierbere este inutil, pentru ca substanta nu va disparea. Ramane ca autoritatile sa stabileasca daca suntem in pericol sa consumam produse lactate. Adica si branza. Asadar, laptele l-am taiat de pe lista pana la clarificarea situatiei. Legumele si fructele ne salveaza masa zilnica?

Pentru o viata sanatoase consumati zilnic fructe si legume”.- este recomandarea medicilor pe care o auzim de cateva ori pe zi. Si medicii sunt acum in dificultate, pentru ca zile trecute, tone de fructele si legumele din Turcia au fost controlate. S-a depistat in ele o cantitate uiasa de pesticide. Odata ajunsa in organism, ea poate duce la aparitia cancerului. Asa am eliminat, pe rand, fructele si legumele din alimentatia noastra, iar cosul romanilor este acum gol.

Vestea proasta e ca nu putem inlocui fructele si legumele nici cu pestele.

Nicio masa fara peste” este un slogan pe care romanii l-au luat in serios. Ca sa fie siguri ca nu ne imbolnavim cel mai bine ar fi sa ne pescuim singuri prada, sau sa cumparam peste proaspat. Altfel, nu stim ce mancam. Peste 80 de tone de macrou congelat provenit din Insulele Feroe au fost retrase de pe piata romaneasca, din cauza infestarii cu paraziti. Specialistii spun ca fiert, prajit sau perpelit bine pe gratar, parazitul din peste poate fi distrus. Totusi, in ultimul timp romanii au renunte la alimentele de baza. Peste nu, lapte nu, carne nu, asa ca in fata unei mese goale nu va putem ura “Pofta buna!”,  ci mare atentie la ce mancati.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Lapte otravit, fructe si legume contaminate si peste cu paraziti, pe piata romaneasca