Antena Meniu Search
x

Lavanda e una dintre cele mai profitabile afaceri

Cultivatorii români au mirosit oportunităţile şi s-au pus pe treabă. Într-o localitate din Cluj, lavanda se transformă în ulei, dar şi în miere. Iar proprietăţile ei sunt uimitoare

Vezi și

Lavanda e una dintre cele mai profitabile afaceri. Cultivatorii români au mirosit oportunităţile şi s-au pus pe treabă. Într-o localitate din Cluj, lavanda se transformă în ulei, dar şi în miere. Iar proprietăţile ei sunt uimitoare

Uleiul, pe lângă folosirea în industria parfumurilor şi a detergenţilor, este un cicatrizant perfect. Iar mierea. "balsam" pentru cei obosiţi. 

Un morman de plante, prospăt culese de pe câmp, cu tot cu tulpini şi frunze, se transformă, în doar câteva ore, într-un ulei cu o mireasmă aparte.

Francezii au aflat de mult de beneficiile lavandei. La mii de kilometri distanţă, mov-ul "îmbracă" zeci de mii de hectare. Comparativ, la noi, cultivarea lavandei este abia la început. La 30 de kilometri de Cluj-Napoca, într-un sat între dealuri, la Bonţida, Anca Şerpar, după ce a văzut peste hotare câte întrebuinţări poate avea lavanda, s-a hotărât să pună pe picioare o mică distilerie.

De aici rezultă uleiul cu proprietăţi terapeutice. Uleiul esenţial de lavandă. Un foarte bun antidepresiv, antiseptic, analgezic, dar şi cicatrizant. Bineînţeles, se poate folosi şi ca odorizant natural de cameră sau parfum. Tot din lavandă se face însă şi miere. Una foarte gustoasă şi. sănătoasă.

Culturile de lavanda nu sunt deloc pretenţioase. Şi chiar dacă nu se investeşte în instalaţii de distilat sau în stupi de albine, decoraţiunile din lavanda aduc şi ele profit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lavanda e una dintre cele mai profitabile afaceri