Antena Meniu Search
x

Lectie de viata pentru picatii la BAC. Un barbat invalid a trecut examenul

Intr-o tara in care zeci de mii de elevi de liceu au picat la BAC, Costel, un barbat de 37 de ani din Timisoara, invalid si bolnav a trecut examenul cu media 7. In urma cu 20 de ani, si-a pierdut picioarele si o mana intr-un accident cumplit

Vezi și

A stat 24 de ore in coma, doi ani intr-un scaun cu rotile, apoi a invatat sa mearga, cu ajutorul protezelor. Nu s-a considerat niciodata o persoana cu dizabilitati. A lucrat pe un santier in constructii, s-a intors la scoala, iar acum vrea sa studieze psihologia la facultate.

Statistic este unul din sutele de mii de oameni cu dizabilitati din Romania. In realitate, insa, este un luptator care gaseste puterea sa spuna ca nu-i lipseste aproape nimic in viata pe care o are. Doar o mana si doua picioare. "Sunt om, am si eu limitele mele, uneori ma prabusesc, dar dupa aceea ma readun, ma reculeg si o iau de la capat".

S-a reintors la scoala la 32 de ani. Timp de cinci ani, s-a inconjurat de carti si a invatat incontinuu. "A venit la mine cu niste informatii adunate de prin carti, de pe interne,t dar pe care nu stia sa le foloseasca. Si atunci mi-am spus ca pot sa-l ajut", povesteste Maria Jakabhazi, profesor.

Iar Costel a reusit ceea ce zeci de mii de elevi de liceu, fara probleme lui, nu au izbutit. La 37 de ani, a absolvit liceul cu diploma de bacalaureat. "Am luat 7.65 si oarecum am fost putin nenultumit pentru ca se putea mai bine".

In urma cu 20 de ani, era un adolescent care alerga spre viata. Parasit de tata, Costel lucra pe un santier ca sa-si ajute mama si pe cele doua surori mai mici. O zi fatidica de august i-a intunecat viata. Sub rotile unui tramvai tanarul chipes de atunci si-a pierdut picioarele si mana stanga. A auzit tipete in jur, a vazut sange peste tot, dar nu a mai simtit nimic. 24 de ore a stat in coma. Familia s-a rugat pentru viata lui, desi pentru medici era ca si pierdut. Sfasiat pe interior de o dorinta disperata de a trai, Costel a refuzat moartea. "Cand te trezesti si te uiti de-a lungul corpului si vezi o jumatate de om, iti vin in minte cu putere toate evenimentele pe care le-ai trait pana atunci".

La doi ani de la accident, Costel s-a ridicat din scaunul cu rotile si a invatat sa mearga, iar trei ani mai tarziu si-a intalnit jumatatea. Pe Cristina, femeia care l-a facut tata. David si Alexandru sunt acum comorile barbatului.

S-a angajat pe santier si a urcat pe schele, fara proteze. Cand i-a fost greu, s-a refugiat in muzica. Costel a studiat naiul la Scoala Populara de Arte. Acum, vrea acum sa urmeze Psihologia ca sa isi ajute semenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Lectie de viata pentru picatii la BAC. Un barbat invalid a trecut examenul