Antena Meniu Search
x

Lia Olguța Vasilescu, urmărită penal pentru o nouă infracțiune de spălare de bani

Procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, pentru săvârșirea unei noi infracțiuni de spălare a banilor.

Procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, pentru săvârșirea unei noi infracțiuni de spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar s-a mai început urmărirea penală față de Radu Cosmin Preda, administrator public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, precum și față de Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru o nouă infracțiune de spălare a banilor.

"În dosarul respectiv, cei trei inculpați mai sunt acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) și spălare de bani (Vasilescu Lia Olguța), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (Preda Radu Cosmin) și patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (Popescu Elena Daniela)", se precizează în comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale au fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012.

"Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfășurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic", se menționează în comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că, în cadrul "donațiilor", estimate la 135.907 de euro, care au constat în realizarea de materiale electorale și susținerea de spectacole, Lia Olguța Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, în urma exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susținut de un artist străin. Banii, la care s-au adăugat încă 25.000 euro a căror proveniență nu a fost stabilită, ar fi fost dați în preziua concertului din 14 mai 2012 unei persoane care se ocupa cu organizarea de evenimente.

"Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguța a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârșirea unei infracțiuni", se arată în comunicat.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguța Vasilescu ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, precum și printr-o asociație non-profit, mai multe sume de bani cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

"Referitor la sumele de bani pretinse și primite de inculpata Vasilescu Lia Olguța cu ajutorul inculpaților Preda Radu și Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită", mai susțin procurorii DNA.

Lia Olguța Vasilescu a declarat, luni, că a fost chemată la DNA pentru a i se comunica extinderea cercetărilor în dosarul în care este anchetată în legătură cu obținerea unor sponsorizări în campania electorală din 2012. Ea a precizat că deocamdată nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cazul său și că este vorba doar despre încă o încadrare în același dosar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Lia Olguța Vasilescu, urmărită penal pentru o nouă infracțiune de spălare de bani