Antena Meniu Search
x

Litoralul românesc, cu angajate din Etiopia. Recepţionerele sunt alese pe sprânceană

Suntem în plină criză a forţei de muncă, pe litoral, iar hotelierii şi patronii de restaurante se repliază. În căutare de personal, au depăşit graniţele ţării. Şi angajează din Republica Moldova, Liban sau Etiopia.

Vezi și

Suntem în plină criză a forţei de muncă, pe litoral, iar hotelierii şi patronii de restaurante se repliază. În căutare de personal, au depăşit graniţele ţării. Şi angajează din Republica Moldova, Liban sau Etiopia.

La recepţia unui hotel în care au ajuns reporterii Observator, e ca pe podiumul de modă. Recepţionerele, alese pe sprânceană, fac planurile pentru weekend. 

Aproape că nu există hotel de la malul mării care să nu funcţioneze cu mai puţini angajaţi decât ar fi cazul. Unii patroni au renunţat chiar şi la calificarea pe care, până nu demult, o cereau de la orice membru al personalului.

Proprietarul unui lanţ hotelier din Mamaia aduce zeci de angajaţi din Republica Moldova, Liban iar, mai nou, din îndepărtata Etiopie.

Cristiana Bîrcu, PR hotel: "Avem nevoie de personal, in continuare se fac recrutari si consideram ca oferim conditii destul de avantajoase, astfel incat sa-i convingem sa vina la noi."

Maria Mogoş a sosit la noi în ţară de peste Prut. Are două fete, iar dorinţa de a le asigura un trai decent a împins-o să plece departe de casă. 

Maria Mogoş, cameristă: "Pentru un trai mai bun, un salariu mai ridicat, mancare, cazare. M-am acomodat, ma simt foarte bine.  Am nevoie de bani si de asta am venit sa muncesc aici."

Angajaţii au asigurate cazarea şi masa. Chiar şi aşa, nu toţi sunt mulţumiţi de banii pe care îi primesc de la angajatori. 

Laurenţiu Duica, şef de sală restaurant: "Au venit, o parte dintre ei au si ramas, o parte din ei nu pentru ca vor salarii foarte mari si nu sunt calificati. Am pus anunturi pe tot ce inseamna platforme online."

Aşa şi-a găsit şi George un loc de muncă la malul mării. A căutat pe internet prin nenumăratele anunţuri de angajare, iar acum este barman. 

George, barman: "Oamenii sunt foarte prietenosi, diferite certuri la munca, ca peste tot, dar in timpul liber ne intelegem foarte bine. Pe timp de zi transpiram din greu, iar seara putem iesi."

Salariile în astfel de domenii pornesc de la 1500 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Litoralul românesc, cu angajate din Etiopia. Recepţionerele sunt alese pe sprânceană