Antena Meniu Search
x

Pământul a luat-o iar LA VALE în Izvoarele, locuitorii ar putea fi evacuaţi

Dealurile de la marginea satului riscă să înghită casele oamenilor. Zăpada se topeşte iar pământul o ia la vale. Inainteaza câte trei metri în două zile.

Vezi și

Dealurile de la marginea satului riscă să înghită casele oamenilor. Zăpada se topeşte iar pământul o ia la vale. Inainteaza câte trei metri în două zile.

Precis, nici autorităţile nu ştiu până unde şi mai ales, până când pământul se va mişca. Totuşi, după cum puteţi vedea şi dumneavoastră din oră în oră, specialişti în fizica pământului însoţiţi de inspectori de la Departamentul pentru Situaţii se Urgenţă, măsoară crăpăturile din sol.

Dacă ar fi să-i ascultăm pe locuitorii satului din sud-estul Moldovei fenomenele care se produc sub picioarele lor trec de orice limită a imaginaţiei pământene. În 2013, după o serie de inundaţii, pământul din Izvoarele a început brusc să se cutremure. Au fost zile în care oamenii au fost zguduiţi şi de 68 de ori. După lungi cercetări, atunci au apărut şi explicaţiile ştiinţifice. Localitatea s-ar afla pe foarte multe falii active din punct de vedere seismic şi pe un teren argilos. 

Apropo de argilă şi revenind în aprilie 2017, în Izvoarele nu prea mai sunt cutremure, însă situaţia pare să fie mult mai gravă. Pământul a început să se crape şi să o ia la vale. De ce? Înainte de Paşti în Izvoarele a plouat destul de mult. Săptămâna trecută a nins zdravăn, iar acum zăpada se topeşte. Astfel, cantitatea mare de apă s-a infiltrat în pământul argilos, care a devenit extrem de alunecos.

În numai două zile dealul de la marginea satului a luat-o la vale mai bine de trei metri. Sunt cele mai mari alunecări de teren de până acum, din Izvoarele, aşa că autorităţile au intrat în alertă. Din moment în moment sunt gata să intervină pentru a evacua întregul sat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pământul a luat-o iar LA VALE în Izvoarele, locuitorii ar putea fi evacuaţi