Antena Meniu Search
x

5 lucruri de care trebuie să te ferești când călătorești într-o țară exotică  

În reclamele agențiilor de turism, țările exotice ne sunt adesea prezentate ca paradisuri de frumusețe și relaxare. Și deși frumusețea lor nu poate fi contestată, există și anumite pericole pe care ar trebui să le iei în considerare.

5 lucruri de care trebuie să te ferești când călătorești într-o țară exotică
5 lucruri de care trebuie să te ferești când călătorești într-o țară exotică - Shutterstock

În reclamele agențiilor de turism, țările exotice ne sunt adesea prezentate ca paradisuri de frumusețe și relaxare. Și deși frumusețea lor nu poate fi contestată, există și anumite pericole pe care ar trebui să le iei în considerare.

Prin țări exotice ne referim la acele țări din Asia, Africa sau Oceania unde cultura, fauna, flora și peisajele ne sunt atât de puțin familiare încât ne fascinează în mod irezistibil. Tocmai de aceea, ar trebui să reziști fascinației constante și să ții cont și de următorii factori atunci când pleci într-o astfel de vacanță.

Apa

Acasă ești obișnuit cu ideea că apa de la chiuvetă, chiar dacă nu e cea mai curată din lume, probabil nu îți va provoca vreun rău dacă o bei. Nu același lucru pot spune țările mai puțin dezvoltate despre apa lor, care nu este întotdeauna filtrată corespunzător și poate conține microorganisme periculoase cu care corpul tău nu este obișnuit.

Poate că cea mai ușoară afecțiune pe care o poți lua din apă este diareea, însă la fel de ușor te poți trezi cu dizenterie sau febră tifoidă. Încearcă să consumi numai apă îmbuteliată cumpărată din supermarketuri, dar ai o deosebită atenție și la băuturile cu cuburi de gheață; și acestea sunt făcute tot din apa de robinet.

Mâncarea

Cu siguranță înainte de a pleca într-o țară exotică studiezi o parte din meniul tradițional și probabil ești nerăbdător să guști din toate bunătățile culinare. Și deși îndreptățit să îți desfeți simțurile cu preparate complet străine papilelor tale gustative, există și aici numeroase riscuri.

În primul rând, trebuie să fii mereu atent la locul din care mănânci, mai ales când vine vorba de preparatele din carne. Standurile de street-food sunt mereu îmbietoare, însă nu știi în ce condiții au fost depozitate produsele animale.

În plus, în țări precum India sau Thailanda există mereu riscul de mânca mai picant decât suporți și să creezi o indigestie serioasă stomacului tău neobișnuit cu astfel de condimente intense.

Hoții

Ca român, probabil că ești obișnuit să fii cu ochii în patru, însă mai ales în țările exotice cu turism dezvoltat, hoții au devenit experți în buzunărirea turiștilor neatenți. Lucrurile sunt cu atât mai problematice cu cât nu este sigur nici să-ți lași lucrurile la hotel; în Thailanda, de exemplu, au fost raportate chiar și cazuri de furturi direct din seifurile camerelor.

Încearcă să ții cât mai mulți bani pe card și ține-ți bunurile importante asupra ta, dar nu la vedere. Stai mereu cu ochii pe geantă sau pe rucsac (poartă-l în față, oricât de neatractiv ar arăta) și nu merge cu telefonul în mână. Reține că mulți hoți smulg obiecte în timp ce merg pe scutere, așa că nu ține vreo geantă îndreptată spre carosabil.

Traficul

Deși traficul congestionat și haotic nu este străin niciunui român, în multe țări din Asia de Sud-Est și Africa viața pe carosabil este cu adevărat periculoasă. Nu doar lipsa ocazională a marcajelor, semnelor și semafoarelor poate fi descurajantă, ci și agresivitatea șoferilor și prioritatea aleatorie care, de obicei, este oferită vehiculului mai mare.

Printre țările notorii pentru traficul lor confuz se numără Thailanda, Indonezia, Vietnam, Egipt și Africa de Sud. Dacă te gândești să conduci într-una din aceste țări, nu te aștepta ca poliția să fie de partea ta doar pentru că ești turist. Cel mai sigur mod de a străbate capitalele aglomerate ale acestor țări rămâne mersul pe jos, așa că ia-ți la tine mai multe perechi de încălțări comode. Nu uita să te asiguri când traversezi strada, chiar și atunci când culoarea semaforului e verde.

Țânțari

Deși pișcăturile acestor insecte sunt comune în aproape toate țările lumii, ele rar reprezintă mai degrabă un motiv de enervare decât de îngrijorare. Într-o țară exotică ei pot fi însă purtătorii unor boli periculoase precum malarie sau febra galbena. De aceea, este imperativ ca înainte să pleci în unele țări din Africa sau Asia să ai toate vaccinurile necesare la zi.

Ia în considerare toți acești factori în timpul călătoriei tale, pentru te petrece o vacanță exotică perfectă, lipsită de incidente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » 5 lucruri de care trebuie să te ferești când călătorești într-o țară exotică