Magiunul, zacusca şi zarzavaturile la borcan dispar din magazinele româneşti
Seceta din acest an ne lasă cu rafturile din cămară mai goale! Producătorii au trimis către fabrici cantităţi de legume mai mici cu 20 la sută faţă de anul trecut. Conservele româneşti vor fi astfel mai puţine şi mai scumpe. De exemplu, zacusca, magiunul şi zarzavatul pentru ciorbă.
Seceta din acest an ne lasă cu rafturile din cămară mai goale! Producătorii au trimis către fabrici cantităţi de legume mai mici cu 20 la sută faţă de anul trecut. Conservele româneşti vor fi astfel mai puţine şi mai scumpe. De exemplu, zacusca, magiunul şi zarzavatul pentru ciorbă.
Deşi sunt tot mai căutate la raft decât cele din import, conservele româneşti din legume şi fructe se produc cu dificultăţi tot mai mari, spun agricultorii. Fiecare etapă de fabricare aduce o nouă provocare. De la lipsa de muncitori, până la criza ambalajelor.
Din cauza secetei multe dintre culturile de legume- ardeii, ceapa, mazărea şi fasolea-au fost compromise. Aşa că şi marfa românească va ajunge în cantităţi mai mici la raft. De exemplu, zacusca de legume, zarzavatul pentru ciorbă şi magiunul.
Producţia naţională de legume s-a redus în ultimii zece ani cu peste 100.000 de tone, de la roşii la ardei şi la ceapă, arată cele mai recente date. De exemplu, agricultorii români au cules doar 230.000 de tone de ardei anul trecut, faţă de aproape 250 de mii de tone în 2009. Nici 2019 nu a fost un an mai roditor.
Şi pomii fructiferi au fost afectaţi, aşa că dulceţurile româneşti de prune, piersici sau caise, alături de conservele pentru ciorbe s-au scumpit cu circa 10 la sută faţă de anul trecut. Cu toate astea, românii apreciază tot mai mult gusturile autohtone.
Cu un lucru sunt, însă, de acord şi agricultorii şi clienţii: puţin, dar bun. Deşi unele producţii sunt mai mici, calitatea nu a fost afectată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰