Antena Meniu Search
x

Productia autohtona de legume, comercializata de intermediari

Samsarii fac legea in piata. Mai bine de jumatate din productia autohtona de legume este comercializata de intermediari. Putini sunt producatorii adevarati care au acces la tarabe, arata cele mai recente studii

Vezi și

Este agitatie mare la piata de en-gross din Capitala. Samsarii vin sa se aprovizioneze cu legume si fructe direct de la producatori. Negociaza pana la ultimul banut. Ca sa poata vinde apoi la taraba la un pret cat mai bun.

Pentru ca au marfa multa, care se strica foarte repede, taranii nu isi permit sa stea cu legumele pe taraba. Uneori, nici nu au loc in piete de intermediari. Prefera sa vanda marfa pe lucru de nimic chiar daca le umplu buzunarele samsarilor. “Daca am mai multa merg la en-gross. Acolo, bineinteles, este alt pret, dar se vinde mai multa”, sustine un producator.

Asa se face ca samsarii au ajuns regii pietelor. 60 la suta din productia autohtona de legume este comercializata de intermediari. Doar 20 de procente din marfa este vanduta de adevaratii producatori in piete. Si mai putini sunt taranii care ajung sa-si vanda produsele direct pe rafturile marilor magazine. “Majoritatea intermediarilor, din studiile pe care le-am facut, nu vinde fiscalizat”, a explicat cercetatorul Andreea Todorita.

Ca sa-i ajute pe taranii autentici, Ministerul Agriculturii vrea sa introduca un sistem prin care accesul in piata sa se faca doar pe baza unui card de producator. In felul acesta, consumatorul va putea sti cu usurinta de unde vine marfa pe care o cumpara. “Acolo se scriu date referitoare la expoatatia agricola, produsul, hibridul, de unde vine, cantitatile produse, pretul de comercializare pentru ca trebuie sa avem o evidenta foarte clara la ceea ce inseamna marfa in piata”, a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat in MADR.

Evaziunea fiscala pe piata legumelor si fructelor depaseste un miliard de euro pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Productia autohtona de legume, comercializata de intermediari