Antena Meniu Search
x

Mai multi tineri mureseni s-au intrecut pentru titlul de Pogonici

Cu atatea sarbatori "importate", ajungem sa uitam de obiceiurile noastre stravechi. Stim cu totii ce este Valentine's Day, sau ce este Halloween-ul. Dar ce este Pogoniciul stiti?

Vezi și

E o traditie veche de sute de ani, pe care tinerii muresenii o pastreaza cu sfintenie, iar "Pogoniciul satului" e un titlu la care aspira toti flacaii.

Traditia e clara. Primul baiat care merge pe camp, la arat, trebuie sa fuga in jurul bisericii si sa traga clopotele, pentru a fi desemnat "pogoniciul" sau "plugarul" satului. Si nu este deloc o misiune usoara. Sunt multi cei care vor sa devina pogonici asa ca incearca sa-l prinda si sa-l arunce in apa. Daca baiatul reuseste insa, va fi rasplatit cu oua rosii de fetele din sat. Si, cel putin in acest an, pogoniciul nu a avut concurenta. Iar rasplata e pe masura efortului: se va bucura acum de aprecierea intregului sat.

"A fost foarte curajos si bravo lui pentru ca de mult timp nu a mai reusit cineva sa treaca apa si sa bata clopotele", spune una dintre fetele prezente.

Tot traditia spune ca tinerii care au pierdut intrecerea sunt buni de cinste, asa ca tot satul a petrecut incingand o hora.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Mai multi tineri mureseni s-au intrecut pentru titlul de Pogonici