Antena Meniu Search
x
LIVE

Un fenomen rar i-a surprins pe constănţeni. Marea s-a retras aproape 20 de centimetri, iar în larg au apărut mici insule de nisip

Un fenomen rar a avut loc în Marea Neagră. Apa s-a retras chiar şi cu 15 m de la ţărm, în partea de nord a litoralului. S-a întâmplat din cauza vântului, dar şi a curenţilor. Vânt care va continua să bată cu putere şi zilele viitoare

la 24.10.2018, 21:50
Vezi și

Un fenomen rar a avut loc în Marea Neagră. Apa s-a retras chiar şi cu 15 m de la ţărm, în partea de nord a litoralului. S-a întâmplat din cauza vântului, dar şi a curenţilor. Vânt care va continua să bată cu putere şi zilele viitoare. 

Fenomenul poate să apară toamna, primăvara sau după furtunile puternice. Şi e mai uşor de observat în zonele cu apă mai puţin adâncă - adică în nordul litoralului. 

Porţiunile de nisip au apărut pentru că marea s-a retras chiar şi cu 15 m. Specialiştii spun că de vină este vântul care a bătut puternic într-o singură direcţie, dar şi din cauza curenţilor din larg. 

Tania Zaharia, director ştiinţic la Institului de Cercetare şi Dezvoltare Marină: Uneori sunt 10-15 m în care valurile se retrag în mare. Şi este foarte ciudat pentru noi, pentru cei care au maree de dimensiune mare nu e ceva neobişnuit, pe când la noi este ceva neobişnuit să vei fundul mării, să calci practic pe locuri acoperite de apă.

Ioana Iancu, meteorolog: Vom avea intensificări de vânt, cu rafale de 50 până la 70 de km/h. Aceste viteze vor continua la o cotă mai scăzută, ceva între 50 şi 60 de km/h.

Fenomenul de retragere a mării a fost şi mai accentuat în urmă cu opt ani. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Un fenomen rar i-a surprins pe constănţeni. Marea s-a retras aproape 20 de centimetri, iar în larg au apărut mici insule de nisip

Breaking News

O scrisoare bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a fost rănit uşor

O scrisoare bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a fost rănit uşor