Video

Marile proiecte de la Ministerul Transporturilor se împiedică de la începutul anului

De Alexandra Marin.
Publicat: 22.01.2021, 20:47.
Actualizat: 22.01.2021, 20:48

Proiecte anulate, amânate sau puse în stand-by. Aşa arată începutul de an de la Ministerul Transporturilor. Metroul care ar trebui să ajungă la aeroportul Otopeni n-are şanse prea mari să mai pornească de pe loc. Podul de peste Dunăre, dintre Brăila şi Galaţi, va sta în conservare pentru că-i lipsesc şoselele de legătură. Nici Autostrada Moldova nu vede încă luminiţa de la capătul drumului.

Metroul până la aeroport nu-şi justifică apariţia pe lume, spune Cătălin Drulă, actualul ministru al Transporturilor. Prea puţini oameni l-ar folosi şi costă prea mult.

Proiectul M6 a primit finanţare din partea Comisiei Europene până aici, în zona centrului comercial de la Băneasa, unde ar urma să fie amplasată staţia de metrou Tokyo. Următoarele 6 staţii, până la aeroport, nu sunt finanţate şi sunt exact cele pe care şi ministrul le vrea reanalizate.

Pentru restul proiectului, ar fi venit bani de la o bancă din japonia. De aici şi numele staţiei...Tokyo.

"Hai să nu facem o investiţie de PR, că ne sună bine la ureche cu două cuvinte care prind: metrou şi aeroport. Recunosc că şi mie acum 10 ani mi s-a părut o idee grozavă", spune Drulă.

Nu acelaşi lucru îl spun şi foştii ocupanţi ai scaunului de la minister.

Lucian Şova - fost ministru al Transporturilor: "Abordarea noului ministru Drulă este cel puţin neseriosă, dacă nu chiar neprofesionistă. Este păcat să pierdem acest aranjament financiar cu peste 300 de milioane de euro, care stau la dispoziţia României de mai bine de trei ani de zile".

Alţii cu metrou, unii cu un tren oprit

Dacă în multe ţări există deja linie de metrou între centrul oraşului şi aeroport, România a reuşit abia la finalul anului trecut să dea în folosinţă o cale ferată între Gara de Nord şi Otopeni.

Doar că nici fericirea trenului nu a durat prea mult. Cel puţin două săptămâni o parte din trenuri nu circulă, din cauza unor lucrări.

Un pod, bun doar pentru poze

Iar cel mai mare proiect de infrastructură aflat în construcţie acum, podul de peste Dunăre, nu va putea fi folosit după terminarea lucrărilor. Şi asta pentru că-i lipsesc tocmai drumurile de legătură.

Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor: "Spun de acum, ca să nu apară ştirea atunci, va rămâne podul frumos, nou, al treilea ca lungime din Europa, în 2023 parcă, muzeu".

Şoselele de legătură abia au fost incluse în proiect, aşa că nu vor fi gata la timp.

Autostrada Moldovei, fără termen de finalizare

Cel mai aşteptat drum de mare viteză din ţară, Autostrada Moldovei, a rămas fără un termen clar de finalizare. Ar trebui să lege Moldova de Transilvania, însă noul şef de la Transporturi spune că s-au făcut prea multe tâmpenii în proiect.

Despre Autostrada A8, noul ministru spune ca este cel mai greu proiect de infrastructura al Romaniei şi nu crede că va fi gata până în 2030. Autostrada Unirii, de la Tg. Mureş la Iaşi, ar urma să aibă o lungime de circa 311 km, iar aprobarea proiectului a fost obţinută în 2018. De atunci, nici măcar toate studiile de fezabilitate nu au fost obţinute.

Mihai Crăciun - Asociaţia Construim România: "Autostrăzile nu se construiesc prin legi. Dacă dăm o lege şi facem un heirup, se construieşte autostrada. Nu e adevărat. Autostrăzile, mai ales montane, se contruiesc greu. A8 trebuie prioritizat, dar realist să conştientizăm că va dura vreo 10-12 ani până când va fi completă".

Iar cum anul este abia la început, la fel şi guvernarea, sunt şanse mari ca şi alte proiecte de infrastructură să sufere modificări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...