Antena Meniu Search
x

MĂRTURIA CUTREMURĂTOARE a marinarilor români blocaţi pe o navă arestată, de peste două luni, în Turcia,

De mai bine de două luni, o navă la bordul căreia sunt şi doi români este sechestrată la câteva sute de metri de un port din Turcia! Autorităţile de acolo au arestat vasul pentru că vechiul proprietar al navei ar avea datorii faţă de statul turc.

Vezi și

De mai bine de două luni, o navă la bordul căreia sunt şi doi români este sechestrată la câteva sute de metri de un port din Turcia! Autorităţile de acolo au arestat vasul pentru că vechiul proprietar al navei ar avea datorii faţă de statul turc.

VIOREL MOGA, comandantul navei: "Eu am venit în noiembrie. Bucătarul a venit la jumătatea lui februarie, parcă, nu? Aşa. Fiecare cu un contract de muncă şi aşa mai departe. Toţi ne-am făcut treaba bine, totul a mers relativ bine până când am ajuns aici."

Pe 19 februarie, vasul Sotra a ajuns în portul Gulluk din Turcia. Acolo este şi astăzi, cu tot cu echipajul format din zece membri, proveniţi din România, Pakistan, Tanzania şi India. Doi dintre marinari sunt români, comandatul navei, din judeţul Braşov, şi bucătarul navei, din judeţul Constanţa.

VIOREL MOGA, comandantul navei: "Ne-am trezit că autorităţile de aici ne anunţă că nava este reţinută, deocamdată nu se ştie de ce. După aceea, am aflat că nava este arestată pentru o problemă a armatorului."

Pe acelaşi subiect

Practic, fostul proprietar al navei ar avea de reglat nişte probleme financiare cu statul turc, dar până atunci, autorităţile din Turcia au dreptul să aresteze nava pentru datorii financiare. Din cauza asta, echipajul de pe navă a avut de suferit.

VIOREL MOGA, comandantul navei: "În momentul arestării, s-au luat toate certificatele navei, s-au luat paşapoartele, ne-au luat carnetele de marinari."

Până zilele trecute, marinarii rămăseseră şi fără mâncare, şi fără apă. VIOREL MOGA, comandantul navei: "A mai avut nişte făină bucătarul şi a făcut nişte pâine. Ne-am descurcat." ION PĂUNESCU, bucătar: "Dacă eu nu lucrez, ce facem? Ei nu mănâncă, nu? Din ce am trebuie să fac acolo un orez, un pilaf, trebuie să le fac, nu?"

Ieri, nişte angajaţi ai unei cantine din apropierea portului au mers să le ducă marinarilor ceva de mâncare.

Cel mai mare necaz este altul, însă. Oamenii nu şi-ar mai fi primit nici salariile de câteva luni, susţine comandantul navei. VIOREL MOGA, comandantul navei: "Toţi au început să devină agitaţi, să ne cerem banii. Armatorul a spus că având nava arestată, are conturile blocate şi n-are de unde să ne dea bani."

Consulatul României în Istanbul a oferit ajutor pentru repatrierea celor doi marinari de pe navă. Iar asiguratorul le-a spus marinarilor că le poate plăti parţial salariile. Dar oamenii nu vor să plece până nu îşi primesc integral salariile restante. În plus, există şi riscul ca marinarii să răspundă penal în cazul în care dezertează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » MĂRTURIA CUTREMURĂTOARE a marinarilor români blocaţi pe o navă arestată, de peste două luni, în Turcia,