Meniu
Search
x

Video Metoda ilegală și periculoasă prin care sătenii își curăță terenurile agricole. Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care nu țin cont de lege

Zeci de hectare de teren agricol din Caraş-Severin ard de zile bune. Oamenii au început să aprindă intenţionat vegetaţia uscată. Este cea mai rapidă metodă de a-şi curăţa terenurile, o condiţie pentru a primi subvenţii de la stat. Metoda este însă ilegală şi periculoasă.

De Redactia Observator la 04.03.2021, 10:21
Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Aproximativ 50 de hectare de teren s-au aprins numai în ultimele zile, spun pompierii. Oamenii preferă să dea foc resturilor de vegetaţie, în loc să le cureţe. 

Lt. Adrian Manofu, ISU Semenic: În ultima săptămână, pompierii militari cărăşeni au intervenit la nu mai putin de 17 acţiuni de stingere a incendiilor de vegetaţie. 

În comuna Goruia, focul s-a extins de pe terenuri, în pădure. Maşinile de stingere n-au putut ajunge aici, aşa că pompierii şi locanicii au încercat să stingă flăcările cu mături speciale. 

Localnic: Şi aşa, cum nici n-a plouat de atâtea zile. E uscat. 

Răzvan Văcărescu, primar comuna Goruia: Nu ştiu dacă am mai avut cazuri până acum în martie de incendii. 

Bătrânii locului spun că incendierea vegetaţiei e o practică veche. Dar pe vremuri se făcea mai atent. 

Localnică: Când era vorba de focul ăl-mare se bătea rângul şi lumea ieşea. Cu lopată, cu ce avea ieşea şi se strângeau grupuri şi se duceau şi-l stingeau. 

Gospodarii primesc 1.000 de lei subvenţie la hectar. Pentru asta, însă, trebuie să-şi cureţe terenurile. Chiar dacă legea spune că vegetaţia uscată trebuie culeasă, nu arsă, puţini ţin cont de lege. Amenzile urcă până la 2.500 de lei pentru cei care pun foc, însă foarte rar oamenii sunt prinşi în flagrant.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Metoda ilegală și periculoasă prin care sătenii își curăță terenurile agricole. Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care nu țin cont de lege