Antena Meniu Search
x

Metodă inedită de protecţie împotriva viscolului

Nu avem încă şoselele înzăpezite dar avem soluţii preventive. În premieră naţională, Consiliul Judeţean Arad a optat pentru o metodă inedită de a proteja drumurile împotriva viscolului.

Vezi și

Au apelat la salcia energetică menită să înlocuiască perdeaua forestieră. Investiţia nu e mare, iar viitorul sună profitabil. Primăvara, planta se recoltează şi se vinde pe bani frumoşi, drept combustibil bio.

Primul avantaj al sălciilor este faptul că acestea cresc sub formă de tufe. Protejează astfel de zăpadă. În plus, un eventualul impact al unei maşini nu conduce la consecinţe atât de grave ca şi în cazul loviturii de trunchiul unui copac.

Primii 32.000 de butaşi au început să fie plantaţi chiar de ieri. Nu e timp de pierdut. Iarna a bătut deja la uşă, iar şoseaua cea mai afectată de viscol din judeţul Arad, Semlac Nadlac, are 20 de kilometri.

Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia. Din mai multe soiuri, doar trei s-au adaptat climei şi solului de la noi.

Bani care din primul an de recoltare se vor întoarce. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, un combustibil bio. Dintr-un singur hecta, mai bine de 30 de tone. În timp ce o singură tonă de biomasă umedă se vinde cu 50 de euro. Astfel autorităţile s-au gândit şi la o sursa importantă de venit.

În zilele următoare, salcia energetică va fi plantată pe încă patru drumuri din judeţul Arad.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Metodă inedită de protecţie împotriva viscolului