Antena Meniu Search
x

Microbuzele cu călători, bombe pe roţi pe care nu le verifică nimeni! Mulţi şoferi au învăţat cum să fenteze legea

Microbuzele iau foc pe şosele, dar nimeni nu pune capăt haosului din transporturi. Bombe pe roţi, ticsite de oameni, fac curse regulate între oraşe.

Vezi și

Microbuzele iau foc pe şosele, dar nimeni nu pune capăt haosului din transporturi. Bombe pe roţi, ticsite de oameni, fac curse regulate între oraşe. Însă controalele lipsesc. Sau dacă sunt, le evită şoferii care au învăţat cum să fenteze legea. Deseori, scapă de amenzi şi cu complicitatea călătorilor, care preferă să circule înghesuţi pe scaune rupte şi agăţaţi de bare şubrezite, doar ca să dea bani puţini pe bilet.

Reporterii Observator au filmat cu camera ascunsă o astfel de cursă. Înainte de plecare, şoferul îşi peticeşte microbuzul în staţie. În câteva minute, călătorii pornesc la drum. Pentru 2-3 lei, cât costă biletul, îşi riscă viaţa, în maşini care aproape se dezmembrează pe şosea.

Microbuzul merge regulat spre satele Cozieni si Piteasca, din Ilfov, însă şoferul jură că e o cursă ocazională. Nu e singurul. Cursa 346 are o destinaţie cunoscută doar de cei care o frecventează zilnic. 

Reporterii Observator au vrut să vadă ce înseamnă călătoria cu un astfel de microbuz. Au pornit către oraşul Pantelimon. Au plătit un leu şi 50 de bani pentru cursă.

Barele de care ar trebui să se ţină călătorii, abia mai stau prinse în şuruburi. Găurile din elementele de plastic sunt nituite. Chiar şi aşa, microbuzele trec de Inspecţia Tehnică Periodică, obligatorie la şase luni. 

Odată ajunse pe şosea, microbuzele ar trebui verificate de reprezentanţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

În controalele efectuate în perioada 1 ianuarie 2017 - 16 aprilie 2018, inspectorii au verificat un număr de 2235 autovehicule destinate transportului de persoane, au fost aplicate 552 de procese verbale de constatare a contravenţiilor, prin care au fost sancţionate un număr de 634 de contravenţii.

Amenzile au depăşit 1,7 milioane de lei. 

Oricum, şoferii şi patronii firmelor de transport ştiu să fenteze legea. 

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport: "Sunt şi curse regulate care sunt mascate sub curse ocazionale. Îşi pun în geam <<cursă ocazională>> şi nu-i opreşte nimeni. Orice cursa ocazională trebuie raportată pe site-ul ARR, trebuie să aibă la bord contract sau să taie bilet."

Un astfel de microbuz a luat foc, zilele trecute, în apropiere de Bucureşti. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Microbuzele cu călători, bombe pe roţi pe care nu le verifică nimeni! Mulţi şoferi au învăţat cum să fenteze legea