Antena Meniu Search
x

Un copil român petrecere doar o oră pe zi în aer liber, adică de două ori mai puţin decât un deţinut

În medie, un copil român petrece doar o oră pe zi în aer liber. De două ori mai puţin decât un deţinut dintr-o inchisoare de maximă siguranţă.

Vezi și

Unde nu intră soarele pe geam, intră doctorul pe uşă! Este proverbul care pare să se fi uitat în ziua de astăzi. În medie, un copil român petrece doar o oră pe zi în aer liber. De două ori mai puţin decât un deţinut dintr-o inchisoare de maximă siguranţă. Crescuţi între patru pereţi, la lumina becului, copiii riscă să dezvolte boli grave, avertizează medicii.

În casă, la lumina becului, în miezul zilei. Aşa învaţă un băieţel, care are doar patru ani, culorile.

Iar ca el sunt milioane de copii din întreaga lume. Unul din doi petrece mai puţin de o oră pe zi în aer liber. Generaţia din ziua de astăzi este periculos de inactivă, avertizează medicii.

Valeria Herdea, medic pediatru: "Faptul că nu lăsam copii afară, la soare, şi îi izolăm în casă predispun aceşti copii să stea într-o microfloră pe care n-o putem controla. Lipsa de expunere la soare, predispune copilul la diverse îmbolnăviri, de exemplu se dezvoltă rahItismul pentru că noi avem provitamina D în piele sub acţiunea razelor de soare se descompune."

În plus, copiii crescuţi între patru pereţi riscă să ajungă adulţi sedentari şi cu probleme de socializare. Mai grav este că îşi creează de mici legături virtuale cu necunoscuţi, care îi abordează pe reţelele sociale, pe chaturi şi chiar pe site-urile de jocuri.

Părinţii şi bunicii conştientizează pericolul, dar spun că nu au soluţii în faţa avansului tehnologic.

Organizaţia Salvaţi Copiii a făcut un studiu naţional despre timpul petrecut în mediul virtual de cei mici. Cifrele dezvăluie o realitate periculoasă. 

Teodora Stoica, coordonator proiect "Salvaţi Copiii": "O sută dintre copiii români spun că petrec în jur de două sau trei ore pe zi pe internet, într-o zi obişnuită de şcoală. Atunci când vorbim de zilele libere, la sfârşit de săptămână sau în vacanţă, 73 la sută dintre copiii români spun că petrec în jur de trei ore sau mai mult pe internet."

Sfatul medicului este unul simplu. Copiii să fie lăsaţi să exploreze. În aer liber. Eficiente sunt şi curele cu aerosoli marini, care cresc imunitatea şi protejează căile respiratorii.

Începe sezonul de plajă, iar plimbările pe malul mării în primele trei ore după răsărit sau cu o oră înainte de asfinţit pot face minuni pentru sănătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Un copil român petrecere doar o oră pe zi în aer liber, adică de două ori mai puţin decât un deţinut