Mină de aur într-o grădină din Bihor. Proprietara a cultivat şofran, cel mai scump condiment din lume
O grădină din Bihor a fost transformată în mină de aur. Proprietara a cultivat şofran, cel mai scump condiment din lume. Un gram costă mai mult decât echivalentul lui în aur, tocmai de aceea i se mai spune şi "aurul roşu".
O grădină din Bihor a fost transformată în mină de aur. Proprietara a cultivat şofran, cel mai scump condiment din lume. Un gram costă mai mult decât echivalentul lui în aur, tocmai de aceea i se mai spune şi "aurul roşu". Un kilogram din preţioasa plantă se obţine pe jumătate de hectar de teren şi se vinde şi cu 30.000 de euro.
La început de octombrie, o grădină din Sȃntimreu, judeţul Bihor, s-a umplut de flori violet. Pe cât sunt de frumoase, pe atât de preţioase.
În mica sa grădină, Eva Kallai, a cultivat pe cei 300 de metri pătraţi 4700 de bulbi pe care i-a cumpărat din Franţa cu puţin peste 2800 de euro. Plantele înfloresc o singură dată pe an. Extrem de delicate, sunt culese cu atenţie, iar pistilele se pun la uscat la soare. Din ele se obţine cel mai scump condiment din lume.
În România, un gram de şofran este vândut cu 130 de lei. În restaurante, chefii îl folosesc alături de creveţi traşi în unt cu orez basmati, ceapă călită şi vin alb.
Folosit în cantităţi mari, şofranul poate avea un gust amărui. Dar pus cu măsură în mâncare, transformă orice preparat.
Puţini ştiu că şofranul este şi un foarte bun afrodisiac. Şi se foloseşte inclusiv în industria cosmetică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰