Antena Meniu Search
x

MISIUNI UMANITARE PERICULOASE: Ziua solidarității cu angajații reținuți sau dispăruți

25 martie este Ziua de solidaritate cu angajații reținuți sau dispăruți, care marcheză gradul de risc al misiunilor de pace sau umanitare în zonele de conflict.

25 martie este Ziua de solidaritate cu angajații reținuți sau dispăruți, care marcheză gradul de risc al misiunilor de pace sau umanitare în zonele de conflict.

 În 25 martie 1985, ziaristul britanic Alec Collet a fost răpit în Liban în timp ce se afla în misiune profesională  cu Agenția ONU  de ajutorare a refugiaților palestinieni. Trupul lui a fost descoperit după 24 de ani, în 2009.

Potrivit statisticii în 2015 erau reținuți sau au dispărut în misiuni ale instituțiilor din sistemul ONU 33 de persoane aflate în Afganistan, Siria, Republica Centrafricană.

 În 2011, un cetățean român din cadrul misiunii ONU din Afganistan  a căzut victimă talibanilor în urmă cu șase ani. Filaret Mațco a fost ucis în 1 aprilie 2011 la sediul din Mazar-i-Sharif de atacatori, funcționarul român, care era consilier politic al biroului fiind în civil. Inițial a circulat informația că Mațco ar fi fost decapitat, fapt contrazis de certificatul de deces care specifica moartea prin împușcare.

Dan Constantin

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » MISIUNI UMANITARE PERICULOASE: Ziua solidarității cu angajații reținuți sau dispăruți