Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara pe care au murit primii revolutionari in 1989 sunt schimbate

In febra pregatirilor pentru Hramul Catedralei Mitropolitane, mai marii bisericii au luat decizia ca treptele pe carela 17 Decembrie 1989 au murit primii revolutionari sa fie schimbate cu altele mai noi

Vezi și

Nu va ganditi ca noile trepte sunt de ici, de colo. Doar costa 100.000 de euro. De ce a fost nevoie de aceasta schimbare? De ce a fost nevoie ca un simbol al Timisoarei sa dispara? Nimeni nu intelege. Singurul lucru bun este ca "treptele revolutiei" nu vor ajunge la gunoi, ci vor fi refolosite, la o manastire din apropierea orasului.

Se implinesc 24 de ani de cand primele picaturi de sange ale Revolutiei au curs. Se intampla pe 17 decembrie, 1989, pe treptele catedralei Mitropolitane din Timisoara. Aici, primii martiri ai revolutiei au cazut sub tirul armatei. Atunci, portile lacasului de cult au fost inchise, iar revolutionarii au devenit tinte vii. "Am auzit ca s-a tras si ca s-au inchis usile la catedrala. S-a auzit si faptul ca au murit oameni pe trepte? Da, bineinteles. Chiar unul dintre. care a murit la catedrala a fost coleg cu mine, la Electrotimis. Sunt treptele spre inaltarea spre libertate si cei care au murit s-au inaltat la Dumnezeu, in ideea de dreptate pentru toata lumea si mai bine poporului roman. Inclusiv talharii si criminalii au drept de refugiu intr-o biserica si nu li se face nimic. Tinerii acestia nu au avut acest drept de refugiu si si-au dat viata", a explicat Traian Stoia, viceprimarul Timisoarei.

Hramul bisericii precede doar cu trei luni evenimentele sangeroase din decembrie'89. Totul pentru hram si-au spus reprezentantii Mitropoliei, care au decis ca treptele pe care s-a murit pe 17 decembrie trebuie schimbate. Cu unele mai noi, mai scumpe si fara vreo incarcatura emotionala. O singura treapta costa 8.000 de euro.

Unii timisoreni s-au declarat nemultumiti de faptul ca Mitropolia a ales sa schimbe pur si simplu treptele pe care s-a varsat sange in timpul Revolutiei, fara sa se gandeasca la insemnatatea lor. Din fericire, treptele nu vor ajunge la gunoi.

Chiar si asa, intrebarea ramane. Chiar era nevoie ca treptele sa fie schimbate? Catedrala le schimba dupa doar 67 de ani de la ridicare. Comparativ, Domul Romano-Catolic din Piata Unirii din Timisoara, inaugurat in 1774, isi pastreaza si azi vechile trepte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara pe care au murit primii revolutionari in 1989 sunt schimbate