Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Tinerete cu probleme de sanatate

La 30 de ani, la fel de bolnavi ca cei de 45. Din cauza alimentatie si a lipsei sportului multi tineri romani sunt mai bolnavi decat parintii lor. Putini constientizeaza riscurile la care se supun atunci cand in loc de un opt ore de somn, aleg opt ore petrecute in club

Vezi și

Daca terasele din centrul vechi sunt pline, de la prima ora a diminetii, aleile din parc, sunt goale chiar si la orele pranzului. Putini sunt romanii carora le place sa faca miscare. Sunt comozi, asa ca intre o plimbare in parc si o cafea, la terasa, aleg mereu a doua varianta.

La covrigariile si fast food urile din oras e mereu aglomerat. Specialitatile ii tenteaza pe trecatori, iar cei care rezista sunt putini. Marea majoritate habar n-are ca dependenta de alimente nesanatoare duce la numeroase afectiuni. “Excesul ponderal se asociaza cu diabetul zaharat intr-o maniera aproape paralele si exista studii facute in China si Japonia si tipul doi de diabet care apare ma maturitate a inceput sa scada de la intai de la 40 la 30 de ani, de la 30 la 20”, explica profesorul doctor Constantin Ionescu Targoviste.

Cu alte cuvinte, la 20 de ani putem suferi de boli caracteristice varstnicilor. Aproape jumatete dintre copiii tarii are probleme cu greutatea. Doi din trei romani au probleme cu inima, iar jumatate din populatia Romaniei sufera de hipertensiune arteriala. Specialistii spun ca produsele semipreparate, mancarea de tip fast-food, alimentele care au strabatut mari si tari pana sa ajunga in magazinele romanesti, sunt pline de substante chimice, prin urmare nocive pentru organism. “Asta face ca doua lucruri sa determine excesul ponderal: in primul rand consumul mare de aceste produse, pe de alta parte ca aceste produse stimuleaza centrul foamei, ca sa consume si sa dea un fel de dependenta”, a mai spus profesorul doctor.

Multi romani pun problemele de sanatate pe seama stresului, dar recunosc ca regimul de viata pe care il au nu e cel mai bun.

Studiul realizat de oamenii de stiinta olandezi si publicat in European Journal of Preventive Cardiology arata clar ca un tanar adult, care are acum 30 de ani, are problemele de sanatate pe care paritii lui le-au avut la 45 de ani. Generatiile nascute recent au o incidenta crescuta a factorilor de risc pentru bolile de inima, decat parintii lor sau chiar decat cei nascuti cu 10 ani inainte. De exemplu, la femei, incidenta cazurilor de obezitate s-a dublat, intr-un singur deceniu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Tinerete cu probleme de sanatate