Antena Meniu Search
x

Primul muzeu subacvatic din România va fi inaugurat la Constanţa

Primul muzeu subacvatic din România se va deschide vara viitoare, la Constanţa. Este ideea unui scafandru profesionist care a răscolit adâncurile Mării Negre şi a adus la suprafaţă vestigii antice.

De Redactia Observator la 07.10.2019, 20:48
Vezi și

Primul muzeu subacvatic din România se va deschide vara viitoare, la Constanţa. Este ideea unui scafandru profesionist care a răscolit adâncurile Mării Negre şi a adus la suprafaţă vestigii antice. Statuia poetului Ovidius, realizată de un sculptor din Craiova, e primul exponat din muzeul subacvatic. Urmează şi altele. Astfel de muzee există şi în alte ţări ale lumii şi sunt un magnet pentru promovarea turistică a zonei.

E sunetul muzeului din adâncul Mării Negre. Primul exponat, statuia poetului Ovidius şi-a găsit locul printre ruinele fostei cetăţi Tomis. Ea e înconjurată de amfore moderne care au fost lăsate pe fundul mării special pentru a prinde patină. 

Ideea aparţine unui scafandru profesionist din Constanţa care şi-a folosit economiile pentru a amenaja primul muzeu subacvatic din România.  

Roibu Pascale, scafandru militar: Ideea mi-a venit acum mai mulţi ani de zile, pe când turismul subacvatic la noi nu era atât de dezvoltat. Mi-am dorit întotdeauna să văd şi altceva în Marea Neagră, ceva atractiv atât pentru cei începători, cât şi pentru scafandrii mai avansaţi

Pasionat de arheologie, scafandrul a adunat din adâncul Mării Negre, dar şi din albia Dunării vestigii antice şi chiar epavele unor corăbii de război.

Muzeul de sub ape este în amenajare, iar primul exponat a fost cumpărat de la un sculptor din Craiova cu 3.500 de lei. Statuia a fost realizată să reziste câteva sute de ani sub apă. 

Gabriel Rizea, sculptor: Prima dată am crezut că e o glumă. Am folosit un lemn puţin atacat de ciuperci în profunzime. Sculptura are chiar o tentă de zici că e marmură. L-am impregnat cu nişte substanţe pentru a acoperi porii lemnului

Scafandrul a obţinut toate aprobările pentru ca, vara viitoare, turiştii care vizitează Constanţa să se poată bucura de istorie sub apă. 

Toate exponatele vor fi scufundate undeva în zona Cazinoului din Constanţa. Vor ajunge la 10 metri adâncime, o adâncime nu prea mare tocmai ca şi cei neiniţiaţi în scufundări să poată vizita muzeul subacvatic

Cei care vor să facă primele scufundări special pentru a vizita muzeul vor fi însoţiţi de un instructor. 

Astfel de muzee sunt un punct de atracţie în multe ţări din lume. În Italia, Mexic sau în Insulele Canare, sute de statui, acoperite de vegetaţie marină, sunt un adevărat paradis care îi invită pe pasionaţii de scufundări să-l descopere. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Primul muzeu subacvatic din România va fi inaugurat la Constanţa

Breaking news

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută...

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA