Antena Meniu Search
x

Nicuşor Constantinescu s-a întors din Turcia

Nicuşor Constantinescu s-a ţinut de cuvânt şi a venit singur în ţară, aşa cum le promisese judecătorilor din Turcia

Vezi și

Nicuşor Constantinescu s-a ţinut de cuvânt şi a venit singur în ţară, aşa cum le promisese judecătorilor din Turcia

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a aterizat în această dimineaţă pe Aeroportul Otopeni, de unde a fost preluat de poliţişti şi dus la Tribunalul Bucureşti pentru confirmarea mandatului de arestare emis pe numele lui în lipsă.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa a fost reţinut de autorităţile din Turcia, după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentele privind aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat. Turcii l-au retinut ieri insa nu l-au arestat dupa le-a spus judecătorilor din Turcia că va veni de bunăvoie în România, miercuri seară sau joi dimineaţă. Constantinescu le-a arătat magistraţilor turci documente din care reiese că el intenţiona să se întoarcă în România din SUA, de bunăvoie, în viitorul apropiat. În aceste condiţii, a mai spus avocatul, preşedintele suspendat al CJ Constanţa nu a mai fost arestat de instanţa din Turcia şi va reveni în ţară cu o cursă aeriană care va pleca din Turcia miercuri la ora 23.00 sau cu una programată să plece joi la 10.00.

El s-ar afla in Turcia de mai bine de o săptămână, unde a ajuns venind din SUA, autoritatile acestui stat respingand cererea de extradare depusa de Romania. Nicuşor Constantinescu a trimis, la începutul lui septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţinea că justiţia română e controlată de DNA şi cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Soluţia a fost menţinută în 7 august de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că "inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York", la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În 29 august, tot Curtea de Apel București a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Nicuşor Constantinescu s-a întors din Turcia