Antena Meniu Search
x

Numărul victimelor violenţei domestice a crescut. Poliţia primeşte câte o sesizare de agresiune în fiecare zi

În fiecare săptămână sunt înregistrate la poliţie, în medie, 6 cazuri în care un bărbat este acuzat de viol sau agresiune sexuală.

de Redactia Observator

la 03.02.2019, 11:21

Vezi și

În fiecare săptămână sunt înregistrate la poliţie, în medie, 6 cazuri în care un bărbat este acuzat de viol sau agresiune sexuală. Aproape o sesizare în fiecare zi. O analiză a Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor ne arată o imagine a dimensiunilor acestui fenomen.

Anul trecut, numărul victimelor violenţei domestice a crescut cu peste 2.000 de cazuri, faţă de anul 2017, ajungând astfel la 23.000 de victime. În marea majoritate vorbim de adulţi, au căzut însă victime şi 1.161 de copii. Aceeaşi analiză arată că cel mai des cad victime femeile, iar agresorii în 92% din cazuri sunt bărbaţi.

Dacă ne referim la mediul în care au loc cel mai des astfel de violenţe, datele arată că distribuţia este relativ echilibrată, respectiv 53% dintre infracțiuni au avut loc în mediul rural și 47% în mediul urban. Cele mai multe violenţe au loc însă la domiciliu, 81% din cazuri. De altfel, 88% dintre victime sunt soții / soți, concubine, copii sau părinți.

Când vorbim de violenţă domestică nu ne referim doar la loviri şi alte violenţe ci şi la violuri sau agresiuni sexuale. Deși numărul de violuri în cadrul familial a scăzut de la 181 în 2017 la 174 anul trecut, datele arată că cel mai mult au căzut victime minorii.

În ceea ce priveşte agresiunile sexuale, numărul lor aproape s-a dublat în 2018. Acestea sunt statisticile oficiale, multe dintre cazuri însă nu sunt raportate la poliţie.

De la finalul anului trecut, poliţiştii care constată o astfel de infracţiune pot emite direct un ordin de protecţie provizoriu şi îl pot înlătura, chiar şi cu forţa, pe agresor din domiciliu.

Din 28 decembrie, de când a fost publicată legea în monitorul oficial, au fost emise câteva sute de astfel de ordine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Numărul victimelor violenţei domestice a crescut. Poliţia primeşte câte o sesizare de agresiune în fiecare zi