Antena Meniu Search
x

Video O decizie a guvernului a scos în stradă pescarii din Drobeta Turnu Severin

Deşi pescuitul este o tradiţie în oraşul de la Dunăre, autorităţile au decis că acest hobby dă peste cap activitatea portuară. Aşa că l-au interzis prin lege. Pescarii sunt revoltaţi şi spun că măsura luată de Guvern este absurdă.

de Redactia Observator

la 12.03.2021, 09:24

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Ne aflăm pe malul Dunării, în portul Drobeta-Turnu Severin. Locul în care tainele pescuitului se transmit din tată-n fiu şi de la bunici la nepoţi. 

Florin Măneanu, pescar sportiv: De la bunicul meu pot să zic că am moștenit această pasiune pentru pescuit. Bunicul meu este născut în 1936 și închipuiți-vă că el a pescuit în aceasta zonă timp de mai bine de 50, 60 de ani. 

Totul s-a schimbat în septembrie 2019. Printr-o hotărâre de Guvern, mai marii ţării au reglementat limitele portuare şi activităţile permise în perimetrele porturilor. Pescuitul recreativ nu intră printre ele. 

Florin Măneanu, pescar sportiv: Sunt foarte puține vase care mai acostează, turiști nu mai vin, sunt doar niște aberații pe care poliția de frontieră le expune publicului tocmai pentru a-și motiva aceasta decizie de a interzice pescuitul.

În realitate, porturile sunt doar nişte gări fantomă, spun pescarii. 

Pescar: Suntem singurul oraș care nu ne lasă în zona portuară. Toate orașele Galați, Giurgiu, Brăila, inclusiv Orșova, se pescuieste inclusiv pe faleză.

Cum portul Drobeta-Turnu Severin pescuitul a fost interzis, cei care au încălcat legea au fost amendaţi. Sătui de ceea ce ei consideră a fi un abuz, pescarii au ieșit în stradă. 

Pescar: Eu sunt născut, crescut și pescuiesc de la 4-5 ani pe malul Dunării. Și de pe mal, și din barcă. Dar așa ceva, deci un abuz din ăsta nu se poate îndrepta niciodată? 

Pescar: Am 43 de ani. De la 10 ani pescuiesc în zona portului comercial, în portul Drobeta. Acum, ușor, ușor, am fost scoși în afara orașului. 

Autoritățile locale ridică neputincioase din umeri

Marius Screciu, Primar Drobeta-Turnu Severin: Orice hotărâre pe care o dau eu, locală, se supune hotărârilor de guvern. Aşa e constituţia în România. Deci eu nu pot să vin peste legea naţională, să iau eu decizii, local. 

Pescarii sunt decişi să continue protestele până ce restricţiile vor fi ridicate şi vor putea pescui din nou în portul dunărean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » O decizie a guvernului a scos în stradă pescarii din Drobeta Turnu Severin