Antena Meniu Search
x

Video O întreagă comunitate din Botoşani, infectată cu coronavirus, după ce localnicii au mers la biserică: "Minciuni, un pic de gripă"

O întreagă comunitate din judeţul Botoşani s-a infectat cu Sars-Cov-2, după ce zeci de localnici au participat la slujbele religioase de la început de an. Deşi 50 de persoane din comuna Havârna au fost depistate pozitiv, oamenii spun că nu se tem de COVID şi, fie se întânesc în magazine, la vorbă, fie umplu birturile din comună.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 26.01.2021, 08:35

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cu o rată de infectare de aproape 12 la mia de locuitori, comuna Havârna din judeţul Botoşani riscă să fie carantinată. 

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: După ancheta epidemiologică, a reieşit că punctul de plecare al focarului ar fi sărbătorile din perioada Bobotezei şi a Sfântului Ioan. INSP ne-a recomandat monitorizare. Noi asta facem, monitorizăm situaţia de la Havârna, din momentul în care s-a depăşit rata de incidenţă 3 la mia de locuitori. 

Doar că monitorizarea nu-i responsabilizează pe localnici. În magazine e ca la şezătoare, iar barurile sunt pline ochi. 

Localnic: Nu, nu e covid aici. Nu a murit la noi nimeni de COVID. 

Reporter: Dar sunt 50 de oameni în localitate. 

Localnic: La noi? Care-s bolnavi? 

Reporter: Da. 

Localnic: Uite, n-am auzit. 

Localnic: Minciuni. Un pic de gripă, gata. Minciuni. Da. Minciuni. 

Reporter: Şi aveţi şi oameni care stau înăuntru la masă? 

Localnic: Nu. La noi, nu. 

Reporter: Păi îi văd eu de aici. 

Localnic: Este un om care a venit acum, ne curăţă poame. 

Primarul comunei spune însă că oamenii nu s-au îmbolnăvit la biserică, unde au respectat regulile sanitare, ci tocmai în aceste birturi din Havârna. 

Rodica Baltă, primar: Mi-aş fi dorit ca atunci când am depăşit trei la mie să închidem toate barurile. Eu nu pot să decid să carantinez. Trebuie să primesc de sus, de la autoritatea judeţeană. 

Chiar dacă rata de infectare a depăşit cu mult zece la mia de locuitori, aici, în Havârna, deocamdată, localitatea nu este trecută nici măcar în scenariul roşu. 

Conducerea DSP Botoşani susţine însă că această decizie trebuie luată la nivelul primăriei. La medicul de familie din comună vin aproape în fiecare zi persoane cu simptome. 

Mariana Munteanu, medic: Ce faceţi tanti Aneta, cum vă simţiţi? Ştiu de la tanti Floarea că nu sunteţi bine, sunteţi răciţi de câteva zile. Tanti Aneta, uite, s-ar putea să fie gripa asta nouă, şi ca să ştim cum să o tratăm eu zic că ar fi bine să vă testez, da? 

Numai luni s-au înregistrat şase noi cazuri de infectare. 

Mariana Munteanu, medic: Sunt care au fost la o înmormântare, sunt care au fost la slujbă, sunt care au mai fost în vizită. 

Doar patru dintre cei 50 de localnici infectaţi cu Sars cov 2 sunt internaţi în spital. Asta şi pentru că cei mai mulţi refuză internarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » O întreagă comunitate din Botoşani, infectată cu coronavirus, după ce localnicii au mers la biserică: "Minciuni, un pic de gripă"