Antena Meniu Search
x

O sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, marcați prin focurile de veghe

S-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. 4 Iunie 1920, ziua în care Transilvania s-a unit cu România şi pe care maghiarii o consideră zi de doliu, rămâne un episod istoric important pentru poporul ungar.

de Redactia Observator

la 05.06.2020, 11:59

Vezi și
  • În toată Transilvania au răsunat clopotele bisericilor maghiare la oră fixă.
  • Ziua în care ungurii au ajuns cetățeni români e considerată de către ei zi de doliu.

De atunci, în fiecare an, ziua este marcată de atunci cu focuri de veghe, o tradiţie în comunităţile maghiare din Transilvania. Peste 5.000 de astfel de focuri au fost aprinse în toată lumea.

4 Iunie 1920. Ziua semnării Tratatului de la Trianon, considerat de atunci. mărul discordiei dintre România şi Ungaria, pentru că a fost ziua în care Transilvania a devenit pământ românesc.

Ieri, la împlinirea a o sută de ani de la acel moment, în toată Transilvania au răsunat clopotele bisericilor maghiare la oră fixă.

Ziua în care ungurii au ajuns cetățeni români e considerată de către ei zi de doliu. Şi au făcut din durerea lor, o tradiţie. Aprind focuri uriaşe şi se adună în număr cât mai mare. În Miercurea Nirajului, zeci de etnici au făcut un foc de tabără.

Din cauza vremurilor actuale, privind epidemia de coronavirus, manifestările în spaţii închise nu au fost permise, astfel toate comemorările au avut loc în aer liber.

Sandor Toth, primar Miercurea Nirajului: Normal că în 2020 nu trebuie să ne gândim ca și în 1920, vremurile s-au schimbat.

Balazs Izsak, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Suntem conștienți că avem datorii. Datoriile se referă la viitor.

Și în orașul Cluj-Napoca a fost marcat un astfel de moment comemorativ prin depunerea de coroane. Ceremonia a avut loc în fața statuii ce îl înfățișează pe Matei Corvin din Piața Unirii.

Matis Jeno, vicepreşedinte Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania: Va veni vremea când şi actorii politici dominanţi de la Bucureşti vor înţelege acest lucru, că noi nu vrem altceva decât să trăim aici pe teritoruiul unde s-au născut şi strămoşii noştri.

Coroanele comemorării au fost depuse simultan în peste o sută de localităţi din Transilvania. Tratatul de la Trianon a însemnat încheierea păcii la nivel internațional a Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria de la finalul primului Război Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » O sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, marcați prin focurile de veghe