Antena Meniu Search
x

O viață chinuită! Boala care te face să arăți ca un VAMPIR

Dinți ascuțiți ca niște colți, o piele palidă și incapacitatea de a suporta lumina soarelui - pare descrierea unui personaj din filmele cu vampiri

Dinți ascuțiți ca niște colți, o piele palidă și incapacitatea de a suporta lumina soarelui - pare descrierea unui personaj din filmele cu vampiri

Dincolo de ficțiune este, însă, realitatea. O realitate cruntă: descrierea de mai sus reprezintă simptomele unei boli numită displazie ectodermală hipohidrotică (HED), o maladie rară, de care suferă aproximativ 7.000 de persoane din întreaga lume.

Pentru o familie din Marea Britanie, ghinionul vine la dublu: ambii copii ai familiei suferă de bizara boală, produsă de mutații genetice.

Persoanele atinse de această boală nu au o dentiție normală, ci un număr mic de dinți malformați de formă ascuțită; pielea este palidă iar glandele sudoripare sunt absente sau în număr restrâns.

Boala nu este, din păcate, vindecabilă, dar poate fi ținută sub control: cei suferinzi au nevoie de protecție anti-solară și de o temperatură ambiantă care să nu conducă la supraîncălzirea corpului. Dintii absenți pot fi înlocuiți cu dinți artificiali.

Mai dificilă este adaptarea socială, deoarece, oamenii au tendința să respingă astfel de persoane suferinde.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » O viață chinuită! Boala care te face să arăți ca un VAMPIR