Antena Meniu Search
x

Tot mai mulți copii sub 18 ani vor să scape de defecte cu ajutorul chirurgiei estetice! În multe ţări e interzisă, nu și în România

De mână cu părinţii, tinerii merg la medic pentru operaţii din ce în ce mai complicate.

Vezi și

În era sutelor de aplicaţii cu filtre pentru selfie-uri, adolescenţii apelează tot mai des la chirurgia estetică. De mână cu părinţii, tinerii merg la medic pentru operaţii din ce în ce mai complicate. Deşi ar putea scăpa de complexe pe viaţă, riscurile sunt mari, spun medicii. Mai ales când nu mai ştiu să spună stop.

În multe ţări sunt interzise, iar medicii pot fi chiar condamnaţi la închisoare, dacă acceptă să facă operaţii estetice celor care nu au împlinit vârsta majoratului. La noi e permis orice, atâta timp cât există semnătura părinţilor. Iar cererile pentru astfel de intervenţii la adolescenţi cresc în fiecare an. 

Dragoş Zamfirescu, medic chirurg pastician: "Am avut situaţii în care mama sprijinea sau inducea şi aducea copilul: ţi-am promis la 18 ani operaţie, uite te-aduc aici chiar mai devreme."

Cele mai frecvente operaţii estetice sunt rinoplastia, otoplastia - adică o corectare a urechilor, şi augmentarea buzelor. Intervenţiile durează între o oră şi trei ore, dar recuperea poate ajunge până la un an. 

Dragoş Zamfirescu, medic chirurg pastician: "În niciun caz nu e o operaţie simplă, e cea mai dificilă operaţie din chirurgia estetică, rinoplastia. Totul este o chestiune de milimetri, câteva unghiuri, marja de eroare între un rezultat bun, mulţumitor şi o catastrofă e foarte mică."

Tocmai de aceea, medicii nu operează pe oricine. 

Karla Băncilă, medic chirurg pastician: "Prima dată se face o evaluare a dezvoltării emoţionale şi intelectuale a tânărului pentru că e important să înţeleagă că pe lângă beneficiile pe care le obţin, există şi riscuri."

Iar riscurile sunt ca adolescenţii să nu mai ştie unde să se oprească. Este valabil în special în cazul tinerelor care apelează la botox sau acid hialuronic.

Karla Băncilă, medic chirurg pastician: "Nu se recomandă să continui la nesfârşit cu intervenţiile estetice, de aceea la consultaţie încercăm să explicăm limitele chirurgiei estetice."

Mai rar adolescentele apelează şi la implanturi mamare cu silicon. Un caz celebru a fost al Danielei Crudu, care a suferit intervenţia înainte de majorat.

O rinoplastie este cuprinsă între 1.500 şi 2.800 de euro, iar implanturile pot ajunge să coste chiar şi 6.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Tot mai mulți copii sub 18 ani vor să scape de defecte cu ajutorul chirurgiei estetice! În multe ţări e interzisă, nu și în România