Antena Meniu Search
x

Ouăle contaminate au ajuns şi în România! 1000 kg de gălbenuş cu insecticid urmează să fie incinerate în Timiş

O mie de kilograme de gălbenuş de ou, contaminat cu insecticid, a fost descoperit în judeţul Timiş. Întreaga cantitate, provenită din Germania, a fost sechestrată şi uzrmează să fie incinerată. Între timp, ancheta în acest dosar se intensifică în Belgia şi Olanda, unde s-au efectuat zeci de percheziţii iar doi industriaşi au fost arestaţi.

Vezi și

O mie de kilograme de gălbenuş de ou, contaminat cu insecticid, a fost descoperit în judeţul Timiş. Întreaga cantitate, provenită din Germania, a fost sechestrată şi urmează să fie incinerată. Între timp, ancheta în acest dosar se intensifică în Belgia şi Olanda, unde s-au efectuat zeci de percheziţii iar doi industriaşi au fost arestaţi.

Gălbenuşul contaminat cu insecticid a fost găsit într-un depozit din Timiş, în urma unui avertisment venit prin Sistemul Rapid de Alertă European. Substanţa, importată din Germania, urma să fie comercializată şi folosită la prepararea diverselor produse. Acum, însă, va fi incinerat.

Situaţia este mult mai gravă în vestul Europei. De la izbucnirea scandalului, aproape 10 milioane de ouă au fost retrase din magazine în Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia. Acestora li s-a adăugat acum şi Marea Britanie, unde au ajuns sute de mii de ouă contaminate, aduse din Olanda şi Belgia. Majoritatea au fost folosite în sandwichuri şi alte produse.

Guvernul de la Bruxelles îi acuză pe olandezi că nu au luat măsuri deşi ştiau încă din noiembrie anul trecut de contaminarea cu insecticid. Acum, însă, procurorii olandezi acţionează cu fermitate: au fost efectuate percheziţii la firma unde insecticidul Fipronil ar fi fost adăugat, ilegal, la o substanţă folosită la dezinfectarea crescătoriilor de păsări. Doi conducători ai firmei au fost arestaţi.

Sursa contaminării ar fi în ţara noastră. Insecticidul FIPRONIL ar fi fost cumpărată din România, printr-o firmă din Cluj. Specialiştii se străduiesc să-i liniştească pe consumatori.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează, totuşi, că, în cantităţi mari, insecticidul Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Ouăle contaminate au ajuns şi în România! 1000 kg de gălbenuş cu insecticid urmează să fie incinerate în Timiş