Antena Meniu Search
x

Video Jaful de lemn din pădurile României continuă, în timp ce oficialii se laudă cu sancțiuni doar pe hârtie

Jaful de lemn continuă, iar măsurile de a stopa defrişările, cu care se laudă oficialii, par mai degrabă doar pe hârtie. Ce e mai grav e că furtul este acoperit prin sancţiuni simbolice chiar de statul român. O investigaţie Recorder arată cum a reacţionat Romsilva după ce jurnaliştii au descoperit cum se poate fura o pădure cu acte măsluite și sub ochii autorităților silvice.

de Redactia Observator

la 12.01.2021, 20:50

Vezi și
  • Jurnaliștii Recorder estimează că amploarea tăierilor ilegale din ultimele trei decenii ajunge la 270 de milioane de metri cubi 
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

O parcelă de pădure a fost rasă de faţa Pământului. 

Horea Petrehuş, Asociaţia Valori Superioare: "De pe această suprafaţă s-au furat aproximativ 100 de camioane de lemn". 

Adică 2.000 de metri cubi care nu apar în niciun act. Cioatele copacilor tăiaţi ilegal au fost acoperite cu crengi şi resturi de exploatare. 

Alex Nedea, jurnalist Recorder.ro: "Le-au astupat ca şi cum ar fi vrut să îngroape nişte cadavre pe care să nu le descopere nimeni. Uită-te şi tu, ăsta e un molid de peste 100 de ani". 

Aşa arată parcela de pe raza Ocolului Silvic Gurghiu la câteva luni după anchetă. Între timp, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a dispus un amplu control în zonă. Timp de o lună, 30 de inspectori au verificat ilegalitățile. Rezultatul: câteva amenzi de 10% din salariul pe trei luni şi nişte avertismente. Asta în contextul în care paguba estimată doar pe o parcelă este de aproape jumătate de milion de lei. 

Alex Nedea: Am ajuns în posesia raportului de control şi am observat că adevăratul dezastru din acel codru a fost ascuns sub preş. Avem informatii ca toata aceasta mascarada de control s-a datorat unor influente politice de la Bucuresti. 

Nimeni de la Romsilva nu comentează. Doar şeful Ocolului Silvic din zonă a vorbit, pe treptele instituţiei, cu jurnalistul Recorder

Ovidiu Chiorean, şef Ocol Silvic Gurghiu: "Eu nu ştiu ce dezastru, că au fost probleme doar într-un canton". 

Alex Nedea: "În România am ajuns ca noi jurnaliştii să facem anchetă la ancheta dispusă de autorităţi în urma unei anchete jurnalistice. cam atât de complicat am ajuns să trăim în această ţară". 

Potrivit Recorder, amploarea tăierilor ilegale din ultimele trei decenii este estimată la 270 de milioane de metri cubi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Jaful de lemn din pădurile României continuă, în timp ce oficialii se laudă cu sancțiuni doar pe hârtie