Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Parintii fac alegeri traznite

Visul fiecarui parinte este ca fiul sau sa il depaseasca! Sa fie mai bogat, sa aiba o casa mai frumoasa, o masina mai frumoasa, sa aiba functie sau chiar sa devina celebru. Ce ne facem, insa, atunci cand parintii isi proiecteaza dorintele neimplinite asupra copilului?

Vezi și

De ce si-ar teroriza cineva copilul cu ore de canto, cand el este afon ca un bocanc? De ce si-ar duce cineva la balet fiica dolofana si neindemanatica, in speranta ca va deveni vreodata cunoscuta in intreaga lume? De ce si-ar obliga cineva fiul sa faca sport de performanta, daca el este genul "ochelarist indragostit de matematica"? Pentru ca nu realizeaza ca intre "a vrea" si "a putea" este o mare diferenta. Asta nu inseamna ca nu exista si parinti care decid viitorul copiilor lor din clipa in care acesta a venit pe lume. Desigur, fara sa stie ce temperament sau ce talente va avea cel mic.

Aflati in postura reprezentantilor unei scoli private, echipa noastra le-a prezentat adultilor doua programe educationale pentru a face din cei mici un viitor Hercule sau un viitor Mozart. Intrebati daca si-ar lasa copiii sa fac sport de performanta, sa ridice greutati sau haltere sau sa cante la un instrument, acestia au raspuns: "As vrea, sigur ca as vrea sa fie un sportiv de performanta, dar stiu eu?! La muzica, la asta, nu cred eu, ca nu prea avem in familie asa ceva".

Chiar daca sunt tentati sa-si inscrie copilul intr-un program privat, parintii nu uita ca orice lucru suplimentar costa. De exemplu, nu s-au gasit bani pentru un pusti talentat, pentru ca sistemul educational de la noi este la intr-o continua schimbare si nu neaparat in bine. Tocmai de aceea, alegerea unei cariere pentru un pusti de gradinita pare un gest de neinteles, chiar si pentru americani: "Ce s-a intamplat? Voi sunteti o tara veche, cu o bogata istorie.Prima data cand am venit in Romania erau oameni destul de bine educati, realisti. Dar mai tarziu, am inceput sa vad ca ne copiati. Vreti ca oamenii sa nu mai gandeasca pentru ei insisi". Inca nu, dar ne indreptam cu pasi repezi spre visul american. Si o spune un cunoscator: "toti romanii , indiferent ca veaneau din provincie, aveau o baza stabila de cunostinte. Acum, sistemul de invatamant strica tot. Aveti o baza buna, un stil de viata bun pentru copiii vostri, dar le risipiti. De ce sa copiati visul american?"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL: Parintii fac alegeri traznite