Antena Meniu Search
x

Părinții vor primi mai mulţi bani de la stat dacă decid să revină la muncă până la implinirea vârstei de 6 luni a copilului

Vești bune pentru părinţi. Vor primi mai mulţi bani de la stat dacă decid să revină la serviciu înainte ca fiul sau fiica lor să împlinească 6 luni. Normele legii care prevede dublarea stimulentului de inserție au intrat în vigoare de curând. Sunt schimbări importante şi pentru părinţii care decid să stea acasă doi ani de zile.

de Redactia Observator

la 20.05.2021, 09:11

Vezi și

În noua variantă, sunt schimbări majore pentru mame. 

Raluca Turcan, ministrul Muncii: Dacă o mamă dorește să se intoarcă la muncă până la implinirea vârstei de 6 luni a copilului, atunci ea va primi 1500 lei până la expirarea termenului de doi ani, după care încă un an va primi 650 lei. 

O veste primită cu bucurie de părinţi. 

Mamă: Având în vedere că nici locul de muncă nu e cine ştie ce, îmi va fi de mare ajutor. 

O altă noutate este cea legată de înştinţarea angajatorului privind reîntoarcerea la muncă. 

Raluca Turcan, ministrul Muncii: Cele care se întorc până în 6 luni zile nu mai au nevoie să anunțe la finalul perioadei că se reîntorc la muncă. Mama se întoarce la muncă, după care, într-un termen de 30 de zile trebuie să depună solicitarea de stimulent de reinserție. 

Uşor de zis, greu de aplicat. Pe forumuri, părinţii se plâng că Agenţiile Judeţene de plăţi şi Inspecţie Socială nu ştiu cum şi de când să aplice legea. 

Stimulentul pentru părinţii care se întorc la job când copilul are între 6 luni şi 2 ani rămâne neschimbat. 650 de lei pe lună vor primi aceştia până când copilul împlineşte trei ani. Dacă părinţii au în grijă copii cu dizabilităţi vor primi aceşti bani până când cel mic împlineste 4 ani. Atenţie însă: mama trebuie să se întoarcă la job atunci când cel mic are 1 an şi 11 luni. Cea de-a 12-a lună e a celuilalt părinte. 

Raluca Turcan, ministrul Muncii: Această lună de concediu pentru tată este pe o directivă europeană și este obligatoriu să fie luat de celălalt părinte, de cele mai multe ori tatăl. Dacă tatăl nu își ia o lună de concediu, se penalizează beneficiarul titularului de indemnizație. Nu mai ia mama o lună de zile. 

De asemenea, părinţii care primesc stimulent de inserţie şi vor rămâne fără loc de muncă nu vor mai pierde banii, aşa cum era înainte. Stimulentul va fi suspendat până când unul dintre părinţi va realiza din nou venituri impozabile

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Părinții vor primi mai mulţi bani de la stat dacă decid să revină la muncă până la implinirea vârstei de 6 luni a copilului