Antena Meniu Search
x

Zi istorică pentru România. Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea Regelui Mihai, ajuns pe tron la doar 6 ani

Un rege copil, pe care istoria l-a pus în situaţii complicate pe care le-a aflat mai târziu din cărţile de istorie. 20 iulie 1927 este data la care începe povestea unei domnii agitate, marcate de cel de-al doilea război mondial şi instalarea la putere a comuniştilor.

Vezi și

Un rege copil, pe care istoria l-a pus în situaţii complicate pe care le-a aflat mai târziu din cărţile de istorie. 20 iulie 1927 este data la care începe povestea unei domnii agitate, marcate de cel de-al doilea război mondial şi instalarea la putere a comuniştilor.

Pe 20 iulie 1927, regele Mihai I urca pe tronul României, la vârsta de 6 ani, întrucât tatăl său, Carol renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Se întâmpla chiar în ziua în care a murit regele Ferdinand I. Copilul Mihai a devenit, peste noapte, conducător al unei ţări întregite de bunicul său. Regele Mihai şi-a petrecut copilăria între Sinaia şi Bucureşti, România fiind condusă, de fapt, de o regenţă compusă din trei persoane.

Domnia Majestăţii Sale a fost scurtă. Trei ani mai târziu, Mihai a fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea, care a revenit din exil.

Mihai urma să se întoarcă pe tron 10 ani mai târziu, pentru încă 7 ani, până la instaurarea regimului comunist. Până să fie alungat din ţară, ianuarie 1948, Regele a apucat să ia o decizie care a scurtat cel de-al doilea război mondial: România a întors armele împotriva Germaniei.

În iunie 1948, Regele Mihai s-a căsătorit cu Regina Ana, principesă de Bourbon-Parma, și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Tot în 1948 autorităţile române i-au retras cetăţenia. După Revoluția din 1989, Majestatea Sa a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară. De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți.

Acum, Regele Mihai, care are 96 de ani, se află în reşedinţa sa din Aubonne, în Elveţia. Un comunicat de presă emis de Biroul de presă al Majestăţii sale anunţa anul trecut, în luna martie, că Regele Mihai a fost diagnosticat cu leucemie. Atribuţiile Coroanei au fost preluate de Alteța Sa regală principesa Margareta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Zi istorică pentru România. Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea Regelui Mihai, ajuns pe tron la doar 6 ani