Antena Meniu Search
x

Pe şantierele din România, munciitorii îşi riscă viaţa la fiecare pas

Muncitorii fac echilibristică la zeci de metri înălţine, cu materialel de construcţii. Îşi riscă viaţa la fiecare pas, iar de multe ori singurul echipament de protecţie este format doar din hainele cu care vin de acasă.

Vezi și

Imagini care îţi taie respiraţia pe şantierele din Capitală. Muncitorii fac echilibristică la zeci de metri înălţine, cu materialel de construcţii. Îşi riscă viaţa la fiecare pas, iar de multe ori singurul echipament de protecţie este format doar din hainele cu care vin de acasă.

"Muncitorii sunt obligaţi să poarte tot echipamentul de protecţie". E doar un mesaj pe un panou, la intrarea pe un şantier din Chiajna. În realitate, oamenii fac echilibristică pe acoperişul clădirii. Îşi riscă viaţa la fiecare pas. Nu există un gard de protecţie. Un singur bărbat este ancorat cu o coardă de siguranţă.

În loc de echipament, muncitorii au doar hainele de pe ei: tricou, pantaloni scurţi şi uneori - şapcă. 

Muncitorii care ridica un bloc de la marginea Capitatei sunt pe un acoperis inclinat la aproximativ 30 de metri inaltime. Chiar si asa, nu poarta niciun element de siguranta. 

Unii dintre lucrători udă masa de prânz cu bere şi se întorc pe şantier. Nu are cine să-i oprească. Puţini se tem de controalele de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Inspectorii din Ilfov ştiu situaţia şi spun că au dat anul amenzi de peste o sută de mii de lei anul trecut. Trei muncitori au căzut de la înălţime în zonele unde au filmat şi reporterii Observator.

Nici în Bucureşti lucrurile nu sunt diferite. Pe un şantier din zona Pallady, muncitorii nu poartă niciun fel de echipament, deşi lucrează la 20 de metri înălţime. Anul trecut, un coleg de-al lor a căzut de pe o schelă. A supravieţuit.

Reporterii Observator au sunat şi la dezvoltator. Au primit doar promisiunea că vor avea un răspuns. Nu s-a mai întâmplat. În urmă cu o lună, doi muncitori au căzut de la 50 de metri înalţime, de pe o clădire în construcţie din centrul Capitalei. Unul a murit pe loc, iar celălalt a fost grav rănit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Pe şantierele din România, munciitorii îşi riscă viaţa la fiecare pas