Antena Meniu Search
x

Fosta şefă a Casei de Pensii, despre noua formulă de calcul a pensiilor: "O astfel de creştere nu s-a mai întâmplat"

Potrivit noii legi a pensiilor, în 2020, punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei. O creşetere considerabilă a pensiilor care, pentru unii economişti, nu este sustenabilă. 

Potrivit noii legi a pensiilor, în 2020, punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei. O creşetere considerabilă a pensiilor care, pentru unii economişti, nu este sustenabilă. 

Aceştia sunt însă contrazişi de fostul şef al Casei Naţionale de pensii, Doina Pârcălabu, care a declarat că, odată  noua lege a pensiilor se schimbă un element din formula de calcul. O constantă care aduce creşteri.

"Sunt două etape importante. Cea mai importantă este majorarea valorii punctului de pensie. Din anul 2020, creşterea va fi spectaculoasă, aşa cum au anunţat guvernanţii. O astfel de creştere este semnificativă şi nu s-a mai întâmplat.

Nivelul pensiilor în România este foarte scăzut. Cu noua lege a pensiilor, se schimbă un element din formula de calcul. O constantă care aduce creşteri.

Pe acelaşi subiect

Discutăm de stagiul de cotizare. Practic, se redefinesc termenii. Avem o altă denumire, în sensul că se împarte valoarea punctului de pensie la acest 25. Practic, persoanele care au avut un stagiu mai mare de cotizare, vor avea de câştigat.

Nu cred că ar trebui să ne punem problema de unde vom avea bani. Cred că problema sustenabilităţii ar trebui să nu fie atât de mult invocată. Legea se va aplca pentru toţi", a declarat la Antena 3 Doina Pârcălabu.

Viorica Dăncilă: Nicio pensie nu va scădea în România

În urmă cu câteva zile, Viorica Dăncilă a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în România. 

Şefa Executivului a precizat că legea recalculării pensiilor, care ar urma să fie adoptată până la finalul anului, va elimina neregulile din sistem şi va repara nedreptăţile.

"Această lege va fi pusă în dezbatere publică şi, după ce vom face corecturi, dacă va fi nevoie, sau vom ajunge la forma finală, vom vorbi despre Legea pensiilor, o lege care e cuprinsă în programul de guvernare şi care va fi adoptată până la sfârşitul acestui an. Ceea ce pot să spun sunt două lucruri care de multe ori au provocat îngrijorare sau nemulţumire.

Viorica Dăncilă a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în România

Primul lucru este faptul că va elimina inechităţile din sistem, pentru că avem situaţii în care oameni care au acelaşi număr de ani de muncă, au aceeaşi pregătire, au muncit în acelaşi domeniu au pensii diferite, pentru că s-au pensionat în ani diferiţi. Al doilea lucru pe care vreau să îl spun este legat de faptul că nicio pensie nu va scădea în România.

Cred că aceste lucruri sunt foarte importante şi pentru cei care au nemulţumiri legate de primul aspect, dar şi pentru cei care sunt îngrijoraţi că, urmare a Legii pensiilor, s-ar putea să aibă pensii mai mici. Dimpotrivă, vom avea o creştere a pensiilor, şi nicidecum o diminuare a lor", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că până în 2020 punctul de pensie va creşte la 1.775 de lei iar pensia minimă va fi de 775 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Fosta şefă a Casei de Pensii, despre noua formulă de calcul a pensiilor: "O astfel de creştere nu s-a mai întâmplat"