Antena Meniu Search
x

Pentru un pumn de bani, romanii se vand pe bucati!

Organele umane se negociaza ca la piata. Saracia si disperarea fac din oameni niste marfuri, iar ei accepta sa se vanda bucata cu bucata

Vezi și

Reporterii Observator au vrut sa vada ce si-ar vinde romanii pentru cateva mii de euro. Noua din zece oameni ar dona de la piele pana la ficat sau maduva spinarii doar, doar sa scape de cumplita saracie.

"Pentru ficat e platit cu inre 10.000 si 30.000 de euro, maduva spinarii care, tot asa, se iau doua celule 50.000 si 80.000 de euro", povesteste un cetatean. Omul nu cere detalii si nu pune multe intrebari. Accepta sa se vanda pe bucati pentru ca, pentru el, boala e mai usoara decat saracia. Omul isi face repede calculele si intr-un minut isi anunta si sotia, care pare dispusa sa-si vanda tot. "Ii dau si din ficat si din toate alea, numai sa ne dea banii". Iar vestea ca cineva cumpara pe bani grei organe se duce ca gandul si in cateva minute oamenii stau la coada pentru a se vinde.

O mama cu doi copii de mana asculta oferta reporterului sub acoperire. Intr-un final, femeia isi ia inima in dinti si accepta propunerea. Il trece si pe sotul ei pe lista pentru a fi sigura ca cei mici vor avea un viitor.

"Este o practica absolut zilnica as zice in tarile din Asia, sunt tari cum e Pakistanul. Vanzarea unui organ in Romania presupune ulterior puscarie pana la zece ani, inclusiv tentativa de a vinde un organ, pentru un transplant. Atat pentru cel care ofera, cat si pentru cel care intermediaza, dar si pentru medic", a declarat Victor Zota, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant.

Gratiile nu sunt singurul risc. Cine doneaza organe in conditii dubioase, pe bani, risca sa-si dezechilibreze si fizicul si psihicul. "Din punct de vedere natural, medical, tu nu mai esti intreg. Din punct de vedere psihologic o interventie chirurgicala produce efecte si este cu totul altceva sa decid eu contra unei sume de bani sa fac acest lucru", a explicat psihoterapeutul Cristina Fulop.

Din fericire, numarul celor care accepta donarea de organe benevola creste in Romania de la un an la altul. In 2012, 65 de organe au fost recoltate de specialisti pentru transplant, iar, anul acesta, numai in primele patru luni s-au gasit 60 de donatori legal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Pentru un pumn de bani, romanii se vand pe bucati!