Pericolele din mancarea la plic
Supele si deserturile instant dispar imediat de pe rafturile magazinelor. Se prepara in doar cateva minute si au preturi accesibile, asa ca ingredientele nu mai conteaza.
In doar cateva minute petrecute langa raftul cu supe instant, reporterii de la Observator au numarat cinci romani dornici sa guste mancarea din plic. Niciunul nu s-a uitat la eticheta atunci cand a ales produsul.
O scurta analiza a produselor pe care le punem in cos ne poate ajuta sa mancam mai sanatos. O supa de vita instant are urmatoarele ingrediente: faina de grau, ulei de palmier, amidon de topica, sare iodata, aditivi: E451i, E501i, 1500i, E320, E321, E631 si continua numaratoarea.
In total: 13 aditivi alimentari, intr-un plic. Un alt sortiment de supa, o alta poveste. Niciun aditiv alimentar si. cu adevarat aspect de supa. Durata de preparare e aceeasi.
“Intotdeauna trebuie sa ne uitam pe eticheta. Exista, de exemplu, supe la plic care contin fix produse naturale, deshitratate. Aletele, in schimb, sunt o combinatie de diverse substante chimice”, spune nutritionistul Cornelia Zugravu
La raionul cu deserturi in plic e mai putina lume, insa exista doritori.
“Consumate in exces ar putea sa nu faca bine. In special coloranti au deserturile acestea sigur, sunt coloranti permisi, dar mai ales cand e vorba de copilasi, mai rar trebuie sa mancam asa ceva”, mai spune medicul nutritionist.
Un minut dedicat citirii ingredientelor unui produs poate face minuni pentru sanatate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰