Antena Meniu Search
x

Pescarii de pe Marea Neagră au ajuns să pescuiască și două tone de stavrid pe zi (Video)

Marea este mai bogată ca niciodată în stavrid. Un peşte care face deliciul turiştilor în saramură. De zeci de ani, pescarii n-au mai prins atât de mult. Dar, pentru că nu au unde să-l depoziteze, îl vând pe nimic. Deşi munca nu e deloc uşoară. Pornesc în zori pe mare cu bărcile. O echipă Observator a fost alături de ei azi-dimineaţă şi vă arată ce au prins.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 14.07.2020, 23:04

Vezi și
  • Pescarii vând stavridul cu trei lei kilogramul, pentru că nu au unde să-l înghețe.

Munca pescarilor din Olimp începe înainte să se lumineze de ziuă. La 4 dimineaţa, călăuziţi de cel mai frumos răsărit, pornesc cu bărcile în larg, să verifice plasele lăsate cu o zi în urmă. 

Acum este unul dintre cele mai grele momente pentru pescari. Plasele sunt ridicate de la fundul mării şi puse pe poziţii pentru mâine, pentru o nouă zi de pescuit. 

Sub covorul de meduze, pescarii găsesc o adevărată comoară. Este vremea stavrizilor, iar marea nu duce lipsă de ei. Din contră, sunt mai mulţi ca niciodată. 

Nelu Stănescu este pescar de 45 de ani şi n-a mai văzut aşa mulţi stavrizi de 20 de ani. Au fost zile în care a cules şi două tone. 

Nelu Stănescu, pescar: Luna mai a fost excelentă. După aia, iunie a fost aşa şi aşa. Astăzi am prins nişte stavride. Asta înseamnă stavride, specia stavride. Normal, deja este timpul lui, timpul stavridului. 

Pe lângă stavrid, în plasele pescarilor se mai agaţă şi alte delicatese. 

Nelu Stănescu, pescar: Ăsta este pui de scrumbie. Zarganul. Şi ăsta e cerut de clienţi la cherhana. 

Dar, pentru că ţara noastră nu are spaţii unde să congeleze atâta peşte, oamenii mării sunt nevoiţi să-l vândă chiar şi cu trei lei. 

Cel mai bun stavrid de Marea Neagră se va transforma în cea mai bună saramură de pe întreg litoralul românesc. 

La cherhana, o porţie de stavrid costă puţin peste 20 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Pescarii de pe Marea Neagră au ajuns să pescuiască și două tone de stavrid pe zi (Video)