Antena Meniu Search
x

Pesta porcină se extinde necontrolat. În Valea Cânepii, oamenii refuză intrarea în sat a tehnicienilor, pe motiv că animalele lor nu sunt bolnave

Autorităţile sapă, în regim de urgenţă, gropi comune, unde sunt puse animalele sacrificate. În Babadag, nu mai puţin de 19.000 de porci morţi au fost aruncaţi de-a valma într-o asemenea groapă, săpată chiar lângă staţia de apă care alimentează oraşul.

Vezi și

Autorităţile sapă, în regim de urgenţă, gropi comune, unde sunt puse animalele sacrificate. În Babadag, nu mai puţin de 19.000 de porci morţi au fost aruncaţi de-a valma într-o asemenea groapă, săpată chiar lângă staţia de apă care alimentează oraşul. O spune chiar primarul, care a încercat în zadar să oprească dezastrul.

Comuna Vlădeni, Ialomiţa. Terenurile de la intrarea din localitate sunt ciuruite cu gropi uriaşe, în care sunt aruncate leşurile porcilor sacrificaţi. Procedura are reguli clare, dar în multe zone lovite de pestă nu sunt respectate.

Cel puţin trei metri şi jumătate adâncime trebuie să aibă groapa, iar pereţii să fie acoperiţi, de jur împrejur, cu folie de plastic. Animalele se aşează pe un singur rând, peste care se aruncă substanţele care grăbesc descompunerea. Urmează stratul de nisip, iar groapa se închide cu un strat de pământ. Astfel, dispare pericolul contaminării solului, spun specialiştii. Zona trebuie marcată. Groapa din Babadag, însă, nu ar respecta regulile, acuză primarul.

În sat, oamenii se uită cu deznădejde în ogrăzile rămase goale. Localitatea Valea Cânepii, din Brăila, stă pe un butoi cu pulbere. De trei zile, oamenii refuză intrarea în sat a tehnicienilor sanitar-veterinari, trimişi să le eutanasieze porcii, pe motiv că animalele lor nu sunt bolnave.

Despăgubirile sunt între 8 şi 12 lei pentru fiecare kilogram de porc. Numărul suinelor sacrificate, până acum, nu a fost făcut public. Dar este de ordinul zecilor de mii. O situaţie care ar fi putut fi evitată.

Opt judeţe au fost afectate de pesta porcină africană. Iar virusul se extinde, de la o zi la alta. Însă, consumul de carne de porc infestată cu pestă nu este periculos pentru sănătatea omului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Pesta porcină se extinde necontrolat. În Valea Cânepii, oamenii refuză intrarea în sat a tehnicienilor, pe motiv că animalele lor nu sunt bolnave