Antena Meniu Search
x

Peste 600.000 de romani vor beneficia de amnistie fiscală, ei urmând a fi scutiți de plata anumitor contribuții către FISC

Peste 600.000 de români vor beneficia de amnistie fiscală, ei urmând a fi scutiți de plata anumitor contribuții către FISC

de Redactia Observator

la 15.05.2019 , 16:25

Peste 600.000 de români vor beneficia de amnistie fiscală, ei urmând a fi scutiți de plata anumitor contribuții către FISC. Ministerul Finanțelor Publice  a pregătit un proiect de ordonanță de urgență, care îi vizează pe românii ale căror venituri nu au depășit nivelul salariului de bază minim brut în perioada 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei.

De aceleaşi prevederi vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 - decembrie 2017, pentru care baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară.

Articolul continuă după reclamă

Persoanele fizice pentru care baza de calcul a contribuţiei la sănătate a fost rotunjită la nivelul unui sau, după caz, a 12 salarii de bază minime brute vor beneficia de anularea contribuţiei la sănătate şi a penalităţilor aferente perioadei 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, a anunţat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Guvernul României a decis acordarea de facilităţi fiscale şi a modificat în acest sens Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a contribuţiei pentru sănătate a fost rotunjită la nivelul unui sau, după caz, a 12 salarii de bază minime brute vor beneficia de anularea contribuţiei la sănătate şi a penalităţilor aferente perioadei 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017. De această măsură vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada respectivă, adică 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, cu excepţia celor care au optat pentru plata contribuţiei conform OUG 41/2015", a precizat Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul a adăugat că "pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale emise şi comunicate de ANAF după data intrării în vigoare a OUG adoptate astăzi, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 - 2017 termenul de plată va fi de 120 de zile de la data comunicării respectivei decizii de impunere".

"Dacă sunt plătite integral, la fel, în 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere se va acorda, de asemenea, o bonificaţie de 10%", a completat Teodorovici.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja contribuţiile de sănătate pentru perioadele menţionate, ministrul a răspuns: "Pentru cei care au plătit aceste contribuţii în urma primirii deciziilor de impunere de la ANAF, atunci aceste sume se pot recupera în baza unei, să spunem, solicitări care poate fi transmisă fie prin spaţiul virtual pe care persoanele respective îl au deschis - vreau să vă spun că aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel de spaţiu virtual deschis - sau printr-o cerere scrisă pentru cei care nu au un astfel de mijloc modern de comunicare".

"Deci, sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot să rămână la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român", a spus Teodorovici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Este cod roșu de caniculă în mare parte din ţară. Cum vă feriţi de căldura sufocantă?
Observator » Stiri sociale » Peste 600.000 de romani vor beneficia de amnistie fiscală, ei urmând a fi scutiți de plata anumitor contribuții către FISC