Antena Meniu Search
x

Piese auto, "fabricate" în România cu ajutorul imprimantelor 3D

În mai puţin de o jumătate de an, vom avea în România primele piese auto 3D

Vezi și

În mai puţin de o jumătate de an, vom avea în România primele piese auto 3D. Specialişti din Cluj Napoca, împreună cu cercetători străini, lucrează în aceste momente la piese de maşină din plastic sau oţel, "fabricate" cu ajutorul imprimantelor 3D. 

Au şi mai multe avantaje, faţă de unele obişnuite. Iată despre ce e vorba.

Uite, chiar mi-a adus colegul, dacă am vorbit de produse în stare asamblată. Este fabricat prin sinterizare selectivă cu laser, se compune din nouă piese separate, dar au fost fabricate toate deodată. În România, printre primele piese obţinute prin printare cu imprimantă 3D ar putea fi părţi din motor ori din sistemul de frânare. Şi vor aduce cu ele cel puţin un avantaj.

Ideea principală la aceste noi tehnologii este că nu creşte deloc costul atunci când creşte complexitatea formei. În momentul de faţă, cercetătorii lucrează cel mai uşor cu plasticul. Deocamdată.

Cea mai mare eficienţă şi cel mai mare impact îl vor avea exemplele în care ele vor fi din oţel. Din oţel-inox, din oţel de scule. Deşi la noi fabricile auto abia acum devin interesate de piesele 3D, în străinătate altfel stă treaba.

Brandurile de lux, cum ar fi Bentley, de exemplu, folosesc această tehnologie. Dar o altă idee a proiectului este ca aceasta să se extindă şi către brandurile comune de maşini. Proiectul de la Universitatea Tehnică este finanţat cu fonduri nerambursabile. Aproape un milion de euro vor fi astfel investiţi în următorii trei ani pentru a produce şi testa, în ţară, piese auto construite cu ajutorul imprimantelor 3D. Pe primele dintre ele ar trebui să le vedem în mai puţin de o jumătate de an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Piese auto, "fabricate" în România cu ajutorul imprimantelor 3D