Antena Meniu Search
x

PLAN DE URGENȚĂ pentru românii din Marea Britanie, după BREXIT!

În urmă cu câteva zile, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţa că "adevăratele" negocieri pentru Brexit, care vizează, în special, situaţia cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit, vor începe după alegerile generale din iunie, din Marea Britanie.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţa că "adevăratele" negocieri pentru Brexit, care vizează, în special, situaţia cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit, vor începe după alegerile generale din iunie, din Marea Britanie.

Ieri, la Focşani, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, vicepremierul Sevil Shhaideh, a declarat că guvernul se pregăteşte să gestioneze efectele post-Brexit, fiecare minister lucrând, în ultima lună, la identificarea problemelor specifice, inclusiv prin iniţierea de programe speciale. 

"Guvernul nostru, chiar de acum o lună, a început o analiză în acest sens, la nivelul fiecărui minister. Prin grija Ministerului Afacerilor Externe, prin grija ministrului delegat pentru Afaceri Europene, fiecare minister identifică soluţii, situaţii care pot interveni în urma Brexitului, astfel încât poziţia noastră, ca şi Guvern, să fie finalizată şi acoperitoare pentru toate aceste domenii", a declarat, potrivit agerpres.ro, vicepremierul Shhaideh.

"La nivelul Ministerului Dezvoltării, în momentul în care ar exista o situaţie impusă de Brexit de returnare a cetăţenilor români - este doar un caz ipotetic - analizăm partea de locuinţe, posibilităţi de încadrare, avem şi programe speciale pentru cei care se întorc în ţară prin crearea de noi locuri de muncă", a continuat Shhaideh.

Pe acelaşi subiect

Ce perevede rezoluția adoptată de PE privind BREXIT

Parlamentul European a adoptat, la începutul lunii, cu o largă majoritate, prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, Legislativul european a refuzat ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra, în special relație comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a țării insulare din blocul comunitar.

Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor care locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Rezoluția adoptată de PE cere un tratament corect al acestora și afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, mai menționează textul.

Printre celelalte priorități se află desfășurarea negocierilor cu bună credință și transparență deplină, imposibilitatea de a exista un compromis între securitate și viitoarea relație economică, continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei granițe 'rigide' cu Republica Irlanda, onorarea de către Regat a tuturor obligațiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare.

Totodată, rezoluția PE prevede că orientările relațiilor viitoare dintre UE și Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanțial în negocierile privind retragerea Regatului Unit, că statutul de membru al pieței unice este posibil doar cu libera circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor și că nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE. 

Prioritățile incluse în rezoluție sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputații europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » PLAN DE URGENȚĂ pentru românii din Marea Britanie, după BREXIT!